Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Târnosirea bisericii ”Sfântul Apostol Andrei” din parohia Ocna Mureș I

Publicat

- 657 vizualizări

Duminică, 10 octombrie 2021, într-o atmosferă solemnă și plină de pioșenie, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din parohia Ocna Mureș I, protopopiatul Aiud. Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfântul Apostol Andrei”, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură.

Adresându-se credincioșilor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a spus: „Învăluit în mirajul ceresc al acestei sărbători, îmi vin în minte cuvintele: «Mare ești, Doamne, și minunate sunt lucrările Tale și nici un cuvânt nu este deajuns spre a lăuda minunile Tale». Așa se cade să strigăm atunci când sfințim o biserică, unde Însuși Domnul Hristos Se coboară la sărmana omenire, la oile pășunii Sale. Într-adevăr, în acest spațiu sfânt și sfințitor, Mântuitorul nostru este cu noi, întocmai cum era oarecând cu contemporanii Săi în Ierusalim, în Iudeea și în Galileea. Aici se reînnoiește Jertfa de pe Golgota și, prin Cuvânt și Taină, noi ne ospătăm cu bucurie la masa bunătăților dumnezeiești”.

La finalul slujbei, pentru întreaga osteneală și râvnă apostolică de care a dat dovadă pe parcursul anilor de slujire, părintele Cornel Marcu, preot al parohiei Ocna Mureș I începând cu anul 1991, a fost hirotesit întru iconom-stavrofor. De asemenea, primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler, dimpreună cu ostenitorii și binefăcătorii care au contribuit la edificarea și înfrumusețarea locașului de închinare, au primit din partea Părintelui Arhiepiscop Irineu diplome de aleasă cinstire. În continuare, în semn de aleasă prețuire și considerație pentru activitatea cărturărească desfășurată pe parcursul timpului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a primit din partea părintelui Cornel Marcu o pană de scris. Totodată, în numele întregii comunități, părintele paroh i-a oferit Înaltpreasfinției Sale o icoană în care este reprezentată Maica Domnului ocrotind Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol, locaș după al cărui stil arhitectural a fost edificată biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Ocna Mureș.

Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din parohia Ocna Mureș I a fost ridicată între anii 2003-2007, piatra de temelie fiind așezată la data de 16 martie 2003. Locașul de închinare a fost construit pe o structură de beton armat, având zidurile din cărămidă, iar tamburul turlei și bolțile din beton armat. În paralel cu lucrările de înfrumusețare efectuate, interiorul bisericii a fost placat cu marmură. Iconostasul a fost montat în anul 2010, fiind executat din lemn de stejar de către sculptorul Mircea Marian. Între anii 2011-2016, biserica a fost împodobită cu haina picturii, lucrarea fiind executată în tehnica fresco de către pictorii Ioan, Mariana și Ionuț Boțiș din Cluj-Napoca.

Sursa foto și text: Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei

Citește mai departe