Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Ziua Eroilor comemorată la Ocna Mureș

Publicat

- 1.062 vizualizări

Joi, 10 iunie 2021, când Biserica Ortodoxă prăznuiește sărbătoarea „Înălțarea Domnului”, copiii din Așezământul social „Sf. Mucenic Ciprian” Ocna Mureș au marcat Ziua Eroilor, sărbătoare consacrată prin hotărârile Sfântului Sinod ale BOR din anii 1999 și 2001, ca zi a eroilor și sărbătoare națională bisericească. Evenimentul s-a desfășurat în incinta Casei de Cultură „Ion Sângerean” din Ocna Mureș, la care au participat reprezentanți ai administrației publice locale, ai bisericii, ai Casei de Cultură din localitate și ai așezământului social.

            În cuvântul său de deschidere părintele Duda Traian, paroh al bisericii cu hramul „Sf. Ierarh Nicolae” din Ocna Mureș le-a vorbit copiilor despre semnificația acestei frumoase sărbători:”nu este la întâmplare că Ziua Eroilor neamului nostru românesc se cinstește, se comemorează și se celebrează chiar la ziua Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos de pe pământ la cer. Este ziua în care cei care au plecat dintre noi se bucură de slava lui Dumnezeu și noi cei care rămânem în urma lor îi considerăm că au fost, sunt și vor fi întotdeauna eroi ai neamului românesc, așa cum spune cântecul patriotic „eroi au fost, eroi sunt încă”. Milostivul Dumnezeu le va face parte de odihnă celor care prin baia sângelui s-au botezat pentru libertatea noastră și a poporului nostru românesc și pentru tot ceea ce astăzi avem și trebuie ca să păstrăm cu cinste și cu demnitate”.

            La rândul său, secretarul orașului Ocna Mureș, domnul Pandor Nicolae a subliniat:”eroii neamului românesc, în momentele de cumpănă ale istoriei acestei țări au făcut ce ar face orice părinte pentru copilul lui – au apărat această țară. Orice părinte, dacă copilul ar fi în pericol vreodată, și-ar da viața pentru el fără să clipească. Același lucru l-au făcut și eroii neamului românesc, ca noi astăzi să ne putem bucura de pace, de liniște, de un trai mai bun, iar faptul că pe acest teritoriu trăim și vorbim limba română se datorează eroilor noștri”.  

            Programul a continuat cu recitarea unor poezii cu referire la evenimentul de astăzi „Iubirea pentru țară nu se stinge” (înv. Oniga Voichița), „Nu plânge, Maică Românie”(elev Bran Camelia), „Dragilor Eroi” (elev Puia Alexa) și „Pui de lei”(elev Ciurdar Gabriela), iar la final copiii acompaniați de prof. Levente Szocs (Clubul Copiilor Ocna Mureș) au interpretat cântecul patriotic „Treceți batalioane române, Carpații”.

             Întreaga suflare prezentă la eveniment a depus, apoi, o coroană de flori la monumentul ridicat în cinstea eroilor neamului din fața bisericii cu hramul „Sf. Ierarh Nicolae” din Ocna Mureș.            

            Îi felicităm pe toți cei implicați în realizarea acestui frumos moment, cu o adevărată încărcătură istorică pentru noi ca neam, și le mulțumim copiilor și educatorilor din așezământ pentru sârguința de care dau dovadă în pregătirea acestor evenimente.   

Ciprian Orga

Președinte Filantropia Ortodoxă Ocna Mureș

Citește mai departe