Articolele zilei
VOLUNTARI în slujba comunității
Remember: Emil MARCU (n. 7 iunie 1910 – d. 21 februarie 1989)
Maria Dipșe (Mia Marcu)
Azi ne pare firească intervenția pompierilor în stingerea unui incendiu, în salvarea unor oameni, copii ori animale aflate în dificultate. Dar, despre faptele de curaj ale pompierilor, este onorant să vorbim și să ne amintim în fiecare zi, nu numai la data de 13 Septembrie, de ziua lor.
În Ocna-Mureș, zeci de ani a funcționat o Formația de Pompieri Voluntari instruiți, organizați și conduși la intervenții de către Emil Marcu, ce ar fi împlinit 111 ani în data de 7 iunie 2021.
Deși avea 4 copii de crescut și timpul i-ar fi fost foarte prețios pentru activitatea de fotograf – pe care o desfășura – sau pentru activitatea de stupărit – care îl pasiona – Emil Marcu a răspuns nevoii orășelului nostru de a mobiliza localnici pentru Formația de Pompieri Voluntari.
Pregătirea de pompier o avea din armată, de la Piatra Neamț. Așa cum i-a fost atunci recunoscută seriozitatea în desfășurarea acestui tip de activitate – prin „Certificatul de bună purtare” („A avut o bună purtare în tot timpul aflarei sub drapel și a servit ca ostaș cu onoare și credință”) – așa s-a achitat și în voluntariat ca șef al pompierilor din Ocna-Mureș.
Mașinile-cisternă, scările, furtunurile nu aveau performanța celor de azi; nu existau hidranți, drumurile pe care trebuiau să se deplaseze și să acționeze, nu erau asfaltate. Cu toate acestea, necesitatea și utilitatea acțiunii lor, îi transformau în salvatori pe pompierii voluntari, atât în oraș cât și în împrejurimi.
Minte ageră, capacitate de decizie rapidă în situații-limită, cunoașterea aptitudinilor fiecărui pompier din formație – erau calități pentru care Emil Marcu a fost respectat de colaboratori și apreciat de echipele militare ce veneau în control de la Aiud ori Cluj.
Paza contra incendiilor – PCI – era denumirea curentă a formației de pompieri, ceea ce făcea ca în atribuțiile șefului să intre și activități de control și îndrumare ori chiar sancțiuni (acestea în cazuri excepționale). De asemenea, Emil Marcu organiza ședințe teoretice și exerciții de intervenție și apărare, cu diferite grupuri profesionale. De o astfel de sesiune – dedicată medicilor din Ocna Mureș – își amintea cândva Dna Dr. Minerva Pop – „am fost foarte bine instruiți, într-o atmosferă relaxată și de bună dispoziție”. Da, Emil Marcu – fără să fi urmat școli înalte – avea tact pedagogic: adapta informațiile particularităților auditoriului, iar modul de comunicare era presărat cu umor.
Cea mai riscantă intervenție a formației de pompieri voluntari a fost în anul 1970, la inundațiile din mijlocul lunii mai, înainte cu 3 săptămâni ca tatăl meu să împlinească 60 de ani. Familia fiecărui pompier îl aștepta cu îngrijorare să se întoarcă de la confruntarea cu apele dezlănțuite. Zile și nopți fără odihnă, cu intervenții curajoase, pompierii au salvat oameni, animale, gospodării.
Formația de Pompieri Voluntari din Ocna-Mureș, sub comanda lui Emil Marcu, a contribuit ani la rând, la liniștea și siguranța comunității de locuitori din Ocna–Mureș.