Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Cum să alegi scaunul auto potrivit pentru copilul tău, în funcție de vârstă

Publicat

- 272 vizualizări

Un scaun auto este o achiziție esențială în calitate de nou părinte – acest produs are potențialul de a-i salva viața celui mic. Mai mult, dacă tocmai ai născut, nu poți aduce copilul acasă de la spital fără el! Astfel că vine firesc întrebarea – cum sa faci cea mai buna alegere pentru copilul tău?

Urmărește în continuare un ghid util care te va ajuta să iei cea mai bună decizie în achiziționarea unui scaun auto pentru cel mic

  • Ce recomandă specialiștii

Există trei tipuri de bază de scaune auto pentru sugari și copii mici: orientate spre spate, orientate frontal și convertibile. Potrivit unui studiu realizat de Academia Americană de Pediatrie, copiii ar trebui să rămână într-un scaun auto orientat spre spate cât mai mult timp, până când vor atinge cea mai mare greutate sau înălțime permise de scaunul lor. Anterior, AAP a recomandat ca cei mici să rămână orientați spre spate cel puțin până la vârsta de 2 ani, dar cea mai recentă recomandare elimină etapa de vârstă specifică. 

  • Scaune pentru nou născuți 

Există două tipuri de scaune auto pentru sugari – special pentru bebeluși sau convertibil –  și ambele sunt la fel de sigure, așa că tipul pe care îl alegi depinde de preferințele personale. De pildă, un scaun auto exclusiv pentru nou-născuți poate fi utilizat până când micuțul cântărește în jur de 10 kilograme sau capul său se află la 3 centimetri de partea de sus a scaunului. În general, sunt mai ușoare în greutate și sunt concepute pentru a fi portabile. Cele pentru sugari sunt convenabile și pentru că pot fi atașate pe o bază de cărucior. Așadar, atunci când cumperi un scaun pentru bebeluși, asigură-te că achiziționezi unul compatibil și cu căruciorul celui mic. 

În ceea ce privește scaunul convertibil, acesta este o opțiune excelentă dacă dorești un produs durabil – poate fi instalat fie ca scaun orientat spre spate sau frontal. Cu toate acestea, scaunele convertibile nu sunt concepute pentru a fi portabile, ci rămân fixate în mașină. Pentru a îți face o idee despre oferta disponibilă, mediul online este varianta cea mai la îndemână. De exemplu, Babyneeds.ro oferă o diversă gamă de scaune auto pentru copii, de cea mai bună calitate și la prețuri foarte mici, comparativ cu ce este disponibil pe piață. În plus, toate scaunele au garanție de cinci ani, indiferent de preț.

  • Scaune pentru copii mici

Când copilul depășește cerințele unui scaun auto orientat spre spate, acesta ar trebui să folosească unul orientat frontal, cu un ham, cât mai mult timp, până când atinge limita de înălțime și greutate. Multe scaune auto orientate frontal pot găzdui copii de până la 30 de kilograme sau chiar mai mult. Asigură-te întotdeauna că parcurgi cu atenție manualul produsului, pentru specificații maxime de înălțime și greutate! 

  • Scaune pentru preșcolari

Atunci când copilul a depășit cerințele pentru un scaun auto orientat frontal cu ham, acesta ar trebui să treacă la un dispozitiv cu centură de umăr sau poală. Acest tip de scaun auto se potrivește copiilor de până la 50 de kilograme. În general, majoritatea preșcolarilor vor avea nevoie de boostere atașate, începând cu vârsta de 4 ani. 

  • După achiziționare

După ce ai ales produsul potrivit, indicat ar fi să ții cont de câteva aspecte. Antrenează-ți înclinarea scaunului în mașină înainte de prima plimbare a bebelușului tău. Asigură-te că centurile pentru ham se potrivesc perfect pe corpul bebelușului. De asemenea, vezi dacă hamul se potrivește corect peste umeri și între picioare – acest lucru este foarte important! Îmbracă-ți bebelușul cu haine care să păstreze picioarele libere. Pentru a umple spațiile goale și pentru a oferi sprijin, înfășoară câteva pături mici și pune-le între umerii și capul bebelușului, atât pe partea dreaptă, cât și pe partea stângă. Nu pune căptușeală groasă sub sau în spatele copilului!

Așadar, de ce criterii trebuie să ții cont atunci când achiziționezi un scaun auto pentru copii? Pentru a-ți face o idee despre modelele disponibile și ofertă, cel mai bine ar fi să apelezi la mediul online. Apoi, după ce ai ales scaunul potrivit vârstei celui mic, important este să te asiguri că totul este pus la punct înainte să pornești la drum, pentru ca tu și familia ta să vă simțiți în siguranță oricând! 

Citește mai departe