Articolele zilei
1 martie 2021: Încep vaccinările anti-COVID la Ocna Mureș
De luni, 1 martie 2021, în județul Alba se vor mai deschide 3 centre de vaccinare anti-COVID cu câte un flux de vaccinare cu o capacitate de 60 de vaccinări pe zi, astfel: 1 flux la Ocna Mureș (Sala de Sport a Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga”, str. 9 Mai nr. 2); 1 flux la Teiuș (Sala de sport, str. Clujului nr. 80) și 1 flux la Zlatna (Cantina Liceului Corneliu Medrea, str. Tudor Vladimirescu nr. 14).
Potrivit precizărilor Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), înscrierile în platforma națională pentru programări în vederea vaccinării la cele 3 noi centre vor putea fi făcute începând de sâmbătă, 27 februarie. În cele 3 centre imunizările vor fi realizate cu vaccin marca Pfizer și se adresează persoanelor vulnerabile care fac parte din Etapa a II-a, respectiv persoane cu boli cronice, cu vârsta peste 65 de ani și persoane cu dizabilități.
Comunicat grup de comunicare al CNCAV
Începând de luni, 1 martie a.c., 130 de cabinete noi devin operaționale pentru imunizarea cu vaccinul produs de compania Pfizer/BioNTech. 156.000 de persoane se vor putea vaccina în următoarele 20 de zile, în aceste cabinete; capacitatea de vaccinare a fiecărui cabinet este de 60 de persoane pe zi.
Programarea pentru vaccinare se va putea realiza începând de mâine, 27 februarie a.c., și se adresează persoanelor vulnerabile care, potrivit Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv persoanele cu boli cronice, cu vârste peste 65 de ani și persoanele cu dizabilități.
Modalitățile de programare la vaccinare sunt cele deja cunoscute, respectiv individual, prin aparținători sau prin direcțiile de asistență socială de la nivelul primăriilor, prin intermediul platformei electronice, a medicului de familie/ curant, cât și prin call center, la numărul unic 021.414.44.25 sau la numerele de suport destinate fiecărui județ în parte, disponibile pe platforma de informare: https://vaccinare-covid.gov.ro.
Totodată, acțiunea de imunizare a personalului didactic continuă la nivel național, până la data de 10 martie a.c., precum și vaccinarea persoanelor nedeplasabile, care fac dializă, din centrele rezidențiale, medico-sociale și a persoanelor fără adăpost.
De asemenea, în paralel, continuă programarea persoanelor înscrise în procesul de imunizare cu vaccinul produs de compania Oxford/AstraZeneca.
În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșele curente, cât și în tranșele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București.
În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziție de firma producătoare, sens în care, periodic, țara noastră primește tranșele de vaccin necesare imunizării populației. Pe măsură ce noile tranșe ajung în România, aplicația de programare se actualizează și permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaționale aflate în etapa curentă.
Grupul de comunicare al CNCAV
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea prim-ministrului.