Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Muzeu al sării în aer liber la Ocna Mureș. Un proiect din fonduri europene nerambursabile

Publicat

- 1.268 vizualizări
Foto: Florin Duțulescu

Administrația publică a orașului Ocna Mureș intenționează în viitor realizarea cu ajutorul fondurilor nerambursabile de la Uniunea Europeană a unui muzeu al sării în aer liber prin amenajarea câmpului de sonde din mijlocul orașului Ocna Mureș. Anunțul a fost făcut printr-un comunicat pe pagina de socializare a primăriei:

Administrația publică locală a orașului Ocna Mureș continuă intenția de a crea din orașul nostru un pol turistic regional important. Până acum sunt certe două investiții importante:

– Baza de tratament și agrement aflată în construcție și având termen de finalizare în acest an, investiție realizată în parteneriat egal cu Consiliul Județean Alba și care va continua tradiția vechilor Băi Sărate Ocna Mureș (6,5 milioane de euro)

– Complex sportiv în zona Bazei de tratament și agrement, investiție realizată cu finanțare prin Compania Națională de Investiții, aflată acum în faza de licitație a achiziției execuției obiectivului, care va extinde semnificativ oferta de servicii oferite de Baza de tratament și de oraș, precum și dezvoltarea unei baze sportive de interes regional în Ocna Mureș (3,7 milioane de euro).

De asemenea, este depusă la ADR Centru intenția de a realiza un proiect privind amenajarea râului Mureș, pe o suprafață de peste 6 hectare, în zona Bazei de tratament, ca un obiectiv tip Aqua Park, având multipla menire de ecologizare, reabilitare și amenajare a zonei, precum și monitorizarea mediului în orașul Ocna Mureș.

Tot în contextul investițiilor care să ducă la crearea unui oraș atractiv din punct de vedere turistic, s-au purtat în ultima vreme, la nivelul administrației publice locale cu Ministerului Economiei și SNS SALROM SA, discuții referitoare la realizarea unui muzeu al sării în aer liber folosind fonduri europene nerambursabile.

Acest obiectiv este unic în Europa și dorește să utilizeze resursele naturale și istorice ale exploatării de sare din orașul Ocna Mureș, respectiv câmpul de sonde din centrul orașului. Acest proiect are o valoare estimată de peste 5 milioane de euro și realizează în primul rând reabilitarea, ecologizarea și amenajarea câmpului de sonde din centrul orașului.

Faptul că reprezintă o noutate la nivel european și are o importanță deosebită, nu numai pentru orșul Ocna Mureș, e reflectat și de faptul că domnul europarlamentar Mircea Hava poartă de câteva luni o corespondență activă cu Comisia Europeană privind posibilitatea finanțării și implementării unui astfel de proiect la Ocna Mureș prin utilizarea de fonduri euroopene stabilite pentru exercițiul financiar 2021-2027.

Tot în acest context al realizării unui muzeu al sării în orașul nostru, domnul Nicolae Moldovan, consilier în Parlamentul European, va purta în această săptămână discuții la nivelul Ministerului Fondurilor Europene și SNS SALROM SA pentru a se stabili pașii tehnici necesari pentru realizarea acestui proiect (în principal modul de asociere, având în vedere că Ministerul Economiei este, prin SNS SALROM SA, proprietarul terenului etc).

Suntem convinși că acest proiect este pe deplin realizabil utilizând fonduri europene și va realiza atât introducerea în circuitul turistic a unei zone care acum este practic dezafectată (câmpul de sonde din centrul orașului), cât și crearea unui obiectiv turistic și cultural unic în Europa plecând de la istoria de peste 2000 de ani a exploatării sării în Ocna Mureș.’

Citește mai departe