Suntem şi pe:

Articolele zilei

Parcul fotovoltaic de la Ocna Mureș tot mai aproape de realitate

Publicat

- 2.369 vizualizări

Astăzi, 18 februarie 2021, la Casa de Cultură ”Ion Sângerean” a avut loc prezentarea, în cadrul unei conferințe, a proiectului prin care, mai multe instituții din orașul Ocna Mureș vor putea beneficia în viitor de alimentare cu energie obţinută din surse sustenabile.

Proiectul intitulat: ”Realizarea unui sistem fotovoltaic pentru producere de energie electrică pentru consumul propriu al orașului Ocna Mureș” este finanțat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021 în cadrul ”Programului de Energie din România” și a ajuns la faza de implementare.

Mai exact, este vorba de instalarea a peste 1500 panouri fotovoltaice pe un teren lângă Ocna Mureș, prin acest proiect se dorește reducerea costurilor cu consumurile de energie și asigurarea alimentării cu energie obținută din surse sustenabile a sistemului de iluminat public al orașului Ocna Mureș, a clădirii Primăriei care găzduiește și o serie de servicii publice și a clădirilor Liceului Tehnologic și Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga”.

Aprobarea spre finanțare a acestui proiect a venit în 2020 în urma a doi ani de muncă. Dacă totul decurge cum trebuie, primim avizele la timp, în august anul acesta, parcul fotovoltaic va intra în funcțiune. Vom economisi circa 1.000.000 lei anual, bani care îi vom reinvesti în oraș”. a declarat primarul Silviu Vințeler în cadrul conferintei.

Valoarea totală a grantului aprobat orașului Ocna Mureș este de 559.100 de euro. Acesta acoperă 85% din costurile totale estimate ale proiectului (657.813 de euro). Cota de co-finanțare adusă ca și contribuție proprie este de 15%.

Producția anuală de energie va fi de 630 MWh. De asemenea, prin implementarea proiectului se estimează o reducere a emisiilor de CO2 cu 441 tone/an.

Parcul fotovoltaic va fi localizat în comuna Unirea, strada Colonia peste Mureș, nr. 9, pe un teren cu o suprafață de 19.500 mp, din care circa 6.000 mp sunt efectiv necesari proiectului, teren aflat în proprietatea UAT Ocna Mureș și situat în apropierea punctului de alimentare LEA 20 KV deținut de SDEE Transilvania Sud.

În stadiul actual de implementare se recepționează proiectul tehnic și este așteptată emiterea acordului tehnic de racordare, urmând ca să se procedeze la derularea procedurii de achiziție publică pentru echipamente, montaj și lucrări adiacente.

La conferință a participat și Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba, care a subliniat impactul benefic al proiectuluit atât asupra bugetului orașului dar și asupra mediului înconjurător.

Citește mai departe