Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

O incursiune în ”inima” orașului Ocna Mureș

Publicat

- 4.585 vizualizări

Ne întrebăm adeseori, noi, generația mai tânără, cum erau odată minele de sare din adâncurile orașului nostru. Din poveștile părinților, a bunicilor noștri aflăm grandoarea și complexitatea exploatării zăcământului de sare de la Ocna Mureș.

Zăcământul de sare era la Ocna Mureș era exploatat până nu demult și de la suprafață. Așadar, fie că sarea era extrasă din adândurile pământului sau adunată pur și simplu în coșuri la suprafață, ne vom reaminti împreună prin intermediul acestor rânduri cum era odată ”inima” orașului cu ajutorul unor imagini noi și unele văzute deja.

O diagramă trimensională cu toate lucrările miniere subterane de la Ocna Mureş. Chiar în spate se vede fostul puţ de aeraj al minei 1 Mai.
Diagramă tridimensională prin mina Stefania (ulterior Regina Maria şi 23 August), cu camere trapezoidale. In dreapta sus fostul supermarket PLUS.
Instalaţie dispărută: puţul de extracţie a minei 1 Mai (fosta mină Regele Mihai) de la Salina Ocna Mureş. Vedere din curtea salinei.
Poza este făcută la baza puţului, în subteran, la orizontul -110 m. Semnalul sonor la transportul de persoane pe puţul 1 Mai: 2 sunete mai lungi şi 3 mai scurte, unele dupa altele.
Scoaterea vagonetului încărcat cu bolovani de sare din puţ.

Pȃnă cu puţin timp în urmă, pe suprafaţa masivului de sare de la Ocna Mureş existau numeroase stȃnci de sare. Mai demult exista chiar o carieră de exploatare a sării la suprafaţă la Ocna Mureş. Pozele de mai jos sunt din anii 1904-1912.

Minierii („şovagăi“) trudeau în subteran, în condiții foarte grele cu tehnologia care exista la vremea aceea. Însă munca lor asigura pentru fiecare traiul întregii familii. Erau familii în care lucrau atât bunicul, fiul și nepoții. Poze din diferite mine de la Ocna Mureş, în diferite epoci:

Ultimele două poze: Grupuri de muncitori din Ocna Mureș în anul 1926

Articol realizat cu ajutorul domnului Remus Chiorean.

Citește mai departe