Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Nicolae. Gânduri pentru un altfel de 6 decembrie

Publicat

- 1.549 vizualizări

În această seară, facem cadouri, dăruim, ne pregătim pentru sărbătorirea de mâine a Sfântului Nicolae.

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii au ghetuţele lustruite, deoarece Moş Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri dacă au fost cuminti. Lui Moş Nicolae îi este de ajuns o privire pe geam ca să vadă cine a fost cuminte. Moş Nicolae este cunoscut de-a lungul timpului cel care apare pe un cal alb, ajută pe toţi cei nevoiaşi, orfani şi văduve, salvează corăbierii de la înec, protejează soldaţii pe timp de război.

Anul acesta aș fi zis că nimic nu mai e la fel. Dar nu e așa! Avem încă iubirea prezentă printre noi, speranța, familiile, zîmbetul copiilor noștri. Este un an care ne-a pus la multe încercări dar am răzbit. Un an pe care îl definește cel mai bine un cuvânt: haos, cu lucruri neînțelese, frustări, evenimente triste. Dar noi suntem aici, ne sunăm parinții, bunicii și dacă nu putem fi împreună, le transmitem că îi iubim și astfel nu pierdem singurul lucru care ne-a rămas: dragostea. Că sănătatea e o ruletă rusească în perioada asta pentru mulți dintre noi.

Iată că ne-au ajuns și sărbătorile de iarnă, tot tăiem porcul, facem țuica pe la vecini, vinul a terminat de fiert și e numa’ bun de gustat, cumpărăm cadouri, ne trimitem mesaje, facem prăjituri, facem ture prin cămară sau pod să mai mirosim cârnații afumați, alții chiar călătoresc în țări străine. Nu s-a găsit încă acel ceva care să ne biruie.

Sănătate multă și La Mulți Ani Nicoleta și Nicolae!

Există câteva obiceiuri cu ocazia acestei zile:

Se aduc în casă crengi de pomi fructiferi şi se pun în apă, lângă icoane, ca să înflorească până de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguţe vor înflori până când anul se sfârşeşte, anul care vine va fi unul roditor.

Nuiaua este şi o ameninţare pentru copiii care nu au fost cuminţi peste an.

Tot Sfântul Nicolae este semnul începutului iernii grele, căci el ascunde soarele şi-şi scutură barba de ninsoare.

Kolozsvari Csaba

Citește mai departe