Suntem şi pe:

Articolele zilei

Ești proaspătă mămică? Află AICI 10 lucruri pe care să NU le faci NICIODATĂ pentru ca bebelușul tău să doarmă în siguranță!

Publicat

- 492 vizualizări

Fără îndoială, știi deja că siguranța copilului tău este mai presus de orice. Uneori, însă, proaspeții părinți, din dorința ca bebelușului să nu îi lipsească nimic și să se simtă cât mai confortabil, pot comite anumite greșeli. 

Cel mai grav risc la care este supus cel mic în timpul somnului, dacă nu sunt luate toate măsurile de siguranță, este acela de a se sufoca. Cu toate că meseria de părinte nu este deloc una ușoară, una dintre responsabilitățile pe care le ai este aceea de a te informa cât mai mult și de a învăța despre tot ceea ce poate reprezenta un pericol pentru bebelușul tău. Nu uita că el este extrem de vulnerabil în primele luni de viață și că este necesar să îi acorzi toată atenția ta.

10 lucruri pe care să NU le faci pentru a-ți proteja copilul în timpul somnului

  • Nu îl lăsa să doarmă pe burtă sau pe o parte

Cel mic trebuie să stea întotdeauna pe spate atunci când doarme, astfel încât să poată respira. Începând cu anul 1992, când Academia Americană de Pediatrie a făcut pentru prima dată această recomandare, numărul bebelușilor care s-au sufocat în timpul somnului s-a redus la jumătate.

  • Nu menține o temperatură excesiv de ridicată în camera unde doarme

Dacă în încăperea unde îl culci este prea cald, cel mic va dormi mai profund și, prin urmare, îi va fi mai greu să se trezească în cazul în care nu are suficient oxigen. Ideal ar fi ca temperatura din camera lui să fie cuprinsă între 18 și 20°C. Supraîncălzirea bebelușului poate avea consecințe grave cum ar fi, de exemplu, declanșarea problemelor respiratorii.

  • Nu îl expune fumului de țigară

Amintește-ți întotdeauna că fumatul pasiv dăunează grav copiilor și că substanțele nocive le pot afecta plămânii. În plus, a fost demonstrat că acesta crește apariția sindromului morții subite la bebeluși (SIDS). Asigură-te întotdeauna că încăperea unde doarme este bine aerisită.

  • Nu alege o saltea de dimensiuni mai mici decât cele ale pătuțului

Este fundamental ca salteaua să aibă dimensiunile potrivite pentru pătuțul bebelușului. În caz contrar, cel mic se poate sufoca, prinzându-și capul în spațiul rămas liber.

  • Nu îi lăsa baveta la gât în timpul somnului

Baveta poate fi periculoasă, deoarece i se poate înfășura în jurul gâtului. Chiar dacă unii îți vor spune că ea are rolul de a absorbi saliva bebelușului în timp ce doarme, nu trebuie să ții cont de această recomandare.

  • Nu alege o saltea moale

Pentru a feri bebelușul de orice fel de pericol, suprafața pe care îl culci trebuie să fie suficient de dură, să asigure o bună ventilație și să prevină supraîncălzirea. Prin urmare, informează-te, investește timp și descoperă modelele de saltele concepute special pentru cei mici, deoarece acestea au un rol fundamental pentru siguranța lor.

  • Nu ține jucării de pluș sau pături în pătuț

Nu încerca să decorezi camera bebelușului așa cum vezi în diferite imagini prezente în reviste sau pe Internet, unde pătuțul este încărcat de perne colorate, jucării sau pături moi. Este esențial ca acesta să rămână gol, astfel încât să nu existe niciun risc de sufocare.

  • Nu dormi împreună cu el, în același pat

De preferat este ca cel mic să doarmă cu tine în cameră în primele luni de viață, dar nu în același pat. Cel conceput pentru adulți nu corespunde nevoilor pe care le are bebelușul tău, care, în acest fel, poate aluneca sau se poate sufoca cu așternuturile. În plus, salteaua ta, oricât de dură ar fi, nu este deloc potrivită pentru el.

  • Nu îl lăsa să doarmă împreună cu un alt bebeluș

Mai ales dacă ai gemeni, poate exista tentația de a-i lăsa împreună, în același pătuț. Acest lucru poate fi periculos, deoarece unul din ei îl poate sufoca pe celălalt în timpul somnului. Aceeași regulă este valabilă și pentru animalele domestice, cărora nu trebuie să li se permită, în niciun caz, să doarmă lângă cel mic.

  • Nu folosi un cearșaf prea mare sau prea mic față de dimensiunile saltelei

Cearșaful trebuie să fie ancorat cât se poate de bine de saltea. Altfel, cel mic riscă să își acopere fața cu acesta în timpul somnului.

Dacă vei ține cont de sfaturile de mai sus, copilul tău nu poate decât să aibă parte de un somn liniștit și în maximă siguranță. Astfel, și tu vei lăsa grijile deoparte și te vei bucura de această perioadă frumoasă pe care o petreci alături de el!

Citește mai departe