Articolele zilei
Cum arată școala ‘’hibrid’’ la Ocna Mureș
Anul școlar 2020 – 2021 a început pentru noi toți total ALTFEL decât eram obișnuiți de zeci de ani! Cu măști pe față, distanțiere, cu reamenajarea claselor sau organizarea pe grupe a unei clase (o grupă prezență fizică la ore-cealaltă, prezență online de acasă) și multe alte schimbări în desfășurarea orelor. Nu mai e aproape nimic cunoscut din ce știam că era odată școala, nici pentru profesori, nici pentru părinți, dar mai ales nici pentru bieții noștri copii.
Sigur, am putea da startul la o dezbatere aici, dacă își are rostul tot acest efort comun sau nu. Deocamdată nimeni nu deține ultimul cuvânt, totul e incert, plin de întrebări, supărări, eforturi sau sacrificii din partea fiecăruia.
La Ocna Mureș cele trei instituții de învățământ principale: Liceul Teoretic ‘’Petru Maior’’, Școala Gimnazială ‘’Lucian Blaga’’ și Liceul Tehnologic s-au adaptat din mers și fac față schimbării cu brio. Sunt și neajunsuri și încă multe probleme de rezolvat dar oare cine e în măsură să ne învețe cum să le facem pe toate bine când pentru toată OMENIREA ceea ce se întâmplă e ceva NOU?
S-au reamenajat clasele, s-au eliberat spații noi, s-au relocat elevi la alte intituții de învățământ și au fost reactivate clădiri în care se pot desfășura în bune condiții orele. Curățenie exemplară, culoare de acces, materiale de igienă, dezinfectant, proceduri și multe alte măsuri care să ne ajute să ne organizăm în fața acestei noi provocări apărute de nicăieri.
La Liceul Teoretic ‘’Petru Maior’’, acolo unde este cazul, orele au loc în sistem hibrid: se desfășoară cu jumătate de clasă prezență fizică și cealaltă jumătate conectată live prin intermediul unei platforme de predare online. Sunt profesori care se întâlnesc în plus după-masa online și discută diferite probleme cu elevii sau se clarifică aspecte legate de teme. Nu e nimic nou, avantajul la Ocna Mureș a fost că încă din martie 2020, elevii și profesorii de la două școli din acest oraș s-au întâlnit la ore prin intermediul platformelor de predare online gratuite.
La celelalte două școli prezența este de 100% fizică a elevilor dar și aici sunt profesori care au ales metode inedite pentru a-și desfășura orele în siguranță, au ales să facă orele dintr-o zi în două ture, împărțind clasa în două, una de dimineața cealaltă în jurul amiezii. Mai mult, unele teme pot fi prezentate de elevi ulterior online, cu ocazia unor întâlniri din afara orelor de predare tot prin intermediul unei platforme educaționale.
Școlile au primit mână liberă să se organizeze cum știu mai bine atât timp cât nu sunt în scenariul roșu – desfășurarea cursurilor exclusiv online. Însă dacă vom ajunge și acolo, orașul Ocna Mureș e pregătit și trebuie să mergem înainte. Până unde? Vom vedea.
Kolozsvari Csaba