Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Primăria orașului Ocna Mureș – independentă energetic prin Grant Norvegian – INNOVATION NORWAY

Publicat

- 2.716 vizualizări

Astăzi 29 iunie 2020 Primăria orașului Ocna Mureș a fost informată că proiectul „INSTALARE CENTRALĂ FOTOVOLTAICĂ PENTRU PRODUCERE ENERGIE ELECTRICĂ, ACOPERIRE CONSUM PROPRIU ORAȘ OCNA MUREȘ” a fost aprobat spre finanțare pe Grant  norvegian, în cadrul Programului „INNOVATION NORWAY”.

            Valoarea totală a proiectului este de 3.190.393 lei, din care 84,99%, respectiv 2.711.635 lei, reprezintă sprijinul Grantului norvegian.

            Acest proiect va asigura în primul rând independența energetică a Primăriei față de furnizorul de energie electrică. Instalația va avea o putere instalată de aproape 500 kW, cu un număr total de 1584 de panouri instalate și 12 invertoare de câte 36 kW fiecare, așa cum reiese din studiul de fezabilitate a investiției.

            Instalația fotovoltaică va genera o energie echivalentă cu consumul pe care îl are Primăria (iluminat public, clădiri administrative, școli, UMS, Centrul Multifuncțional de sănătate etc), rezultând o compensare cu distribuitorul de energie electrică, ceea ce va duce la scăderea spre zero a costurilor administrației locale cu energia electrică.

            Instalația va fi amplasată pe terenul din spatele Liceului Tehnologic pe o suprafață de aproximativ un hectar.

            Avantajele acestui proiect sunt multiple. În afară de asigurarea independenței energetice a Primăriei, se realizează și o utilizare eficientă a unui teren viran, considerat fără vreun viitor economic, precum și reabilitarea unei clădiri pe care mulți o considerau pierdută ca utilitate. În plus se creează și câteva locuri de muncă.

            ”Privind în urmă peste cei aproape 2 ani de muncă pentru a obține această finanțare, nu pot să nu îmi amintesc de acei „specialiști” care atrăgeau fonduri europene pentru orice, pe orice axă, dar aveau o problemă, una majoră: nu citiseră niciodată vreun ghid pentru atragerea fondurilor respective. A spune că știi să atragi fonduri europene e una, a reuși să le obții e cu totul altceva.   Doar cei care efectiv sunt implicați într-o astfel de activitate știu cât e de muncă, câte amănunte aparent nesemnificative sunt cerute în clarificări, câtă documentație e în spatele fiecărui proiect, câtă muncă este pentru a-l implementa.

            Valoarea proiectului „INSTALARE CENTRALĂ FOTOVOLTAICĂ PENTRU PRODUCERE ENERGIE ELECTRICĂ, ACOPERIRE CONSUM PROPRIU ORAȘ OCNA MUREȘ” poate părea mică, dar efectele sunt imediate și cu puternic impact asupra finanțelor orașului Ocna Mureș. Să  economisești banii care în mod normal se duceau pe iluminatul public, pe consumul energetic al școlilor, a clădirii Spitalului, a tuturor clădirilor Primăriei nu e puțin lucru. E vorba de aproape 1.000.000 lei anual. Acești bani se vor putea investi în alte lucrări necesare orașului nostru.

            Continuăm să atragem fonduri nerambursabile, avem proiecte în pregătire, în depunere, în evaluare, în execuție. Aceste fonduri sunt absolut necesare pentru a ne putea dezvolta.

            Vă asigur că vom continua să depunem toate eforturile pentru a beneficia în continuare cât mai mult de finanțările nerambursabile, pe cât mai multe domenii. Și vă garantez că cei care fac aceste proiecte citesc mai întâi ghidurile specifice fiecărui program și fiecărei axe pe care vrem să o accesăm.

Primar,

Silviu Vințeler

Citește mai departe