Suntem şi pe:

Articolele zilei

90 de ani de la sfințirea primei biserici ortodoxe române din Ocna Mureș (29 iunie 1930 – 29 iunie 2020 )

Publicat

- 2.681 vizualizări

Prin intermediul site-ului orașului Ocna Mureș, facem cunoscută celor interesați o pagină din istoria trecută a orașului nostru, sfințirea Bisericii Sfântul Nicolae, “biserica de sub Hagău”.

Evenimentul a avut loc în ziua de 29 iunie 1930, la sărbătoarea Sfințiilor Apostoli Petru și Pavel, fiind descris detaliat într-o cronică apărută în revista “Renașterea”, organul de presă oficial al Eparhiei Ortodoxe Române al Vadului, Feleacului, Geoagiului și Clujului, descărcată și pe site-ul orașului.

Cititorul acestei cronici poate afla amănunțit despre efortul comunității ortodoxe locale și despre implicarea autorităților în edificarea primei biserici ortodoxe din Ocna Mureș. Zidirea edificiului s-a facut între anii 1928 și 1930.

Terenul pentru biserică și casa parohială a fost donat de Salina Ocna Mureș, al cărei director era inginerul Petru Ormoș.

Pentru construcția bisericii s-au cheltuit 1,5 milioane lei. Cea mai mare sumă a fost primită de la Regia Monopolulilor de Stat de care aparținea și Salina; este evidențiată și contribuția financiară din partea direcțiunii Uzinelor Solvay și Primăriei locale reprezentată de primarul Marian Dreghici, primar care a condus orașul 18 ani, între 1920 și 1938. Dintre persoanele particulare s-a evidențiat epitropul Victor Dănilă care, împreună cu pictorul Cabadaief au pictat biserica. Lista cu numele tuturor donatorilor a fost citită de preotul paroh Savu Savu, el însuși evidențiat de arhiepiscopul Nicolae Ivan pentru stradăniile depuse și felul cum a știut să-și apropie credincioșii și armoniza eforturile acestora până la sfințirea bisericii.

În cronică sunt menționate numele personalităților prezente la sfințirea bisericii. Este remarcată prezența elitei clericale reunită de la Cluj, secundată de protopopii din Alba Iulia, Aiud, Turda, Luduș și Târgu Mureș împreună cu un important sobor de preoți din localitățile limitrofe orașului Ocna Mureș.

Mult mai numeroase au fost personalitățile publice județene și locale; biserica devenind neîncăpătoare. Alături de primarul Marian Dreghici au stat dr. Nicolae Milea, dr. Bazil Stoica, dr. Bogdan Victor, ing. Solomon, dr. V. Curta, Victor Dănilă, A. Gherman, B. Csiki, B. Hagea, I. Răduleț și alți reprezentanți de seama ai comunității locale.

O culoare aparte au dat evenimentului  Corul Academiei Teologice din Cluj și fanfara militară din Aiud.

Despre biserică autorul cronicii, preotul Dumitru Antal scrie: “Biserica din Uioara nu numai ca înfățișare exterioară cât și prin formă și poziția locului, satisface ochilor; este o biserică măreață cum puține sunt în jurul acela.”

Așezată pe strada principală a orașului, alături de celelalte biserici, greco-catolică, romano-catolică și reformată, biserica ortodoxă română sfințită acum 90 de ani este o mărturie istorică despre trecutul multietnic, armonia confesională și prosperitatea economică specifice localității noastre în anii 30 ai secolului trecut.

Profesor de istorie, Popovici Pantilimon

Preot paroh, Duda Traian–Ioan

  • bsh

Citește mai departe