Suntem şi pe:

Articolele zilei

Ocna Mureș a îmbrăcat ia românească!

Publicat

- 1.106 vizualizări

         În 24 iunie, am sărbătorit cu toțîi Ziua Universală a Iei (Sânzienele).

         În vremurile acestea, “vremuri ce nu mai au răbdare” cum zicea Marin Preda, este o bucurie să întâlnești oameni îmbrăcăți în IA ROMÂNEASCĂ!

         Am marcat Ziua iei la Casa de Cultură “Ion Sangerean” din Ocna Mureș, cu un eveniment cultural; tradiția românească a fost la ea acasă prin expoziția de ii, la care doamna Maria Anca (Livezile) a participat cu expunerea modelelor de ii cusute tradițional.

         Activitățile au fost desfășurate în condițiile actuale, cu respectarea reglementărilor și instrucțiunilor privind pandemia Covid -19.

         În deschidere, Directorul casei de Cultură a urat bun venit celor prezenți, prezentând proggramul și pe invitați.

         D-na învățătoare Căruntă Elena a avut o scurtă prezentare a zilei Sanzienelor, bazată pe etimologia cuvântului, pe datele preluate din mitologia românească; s-au evocat și repere ale istoricului iei românești, simbolistica sa, dar și o expresivă redare a citatului despre Ileana Cosânzeana, din Făt-Frumos din lacrimă (M. Eminescu).

         Câteva tinere talentate, care fac parte din “Ansamblul Tradiții Uiorene”, au interpretat frumoase cântece populare, care au încântat pe cei prezenți: Georgiana Vesa, Hoca Sonia și Gabriela Matei.

         După recitarea unei poezii intitulate “Rusaliile sinelui”, de Marius Robu, doamna Maria Anca (Livezile), meșter popular, creator de costume populare, a dat viață poveștii iei românești, într-un plăcut grai ardelenesc. Prezența doamnei Maria a fost completată de expoziția de ii tradiționale, create și realizate de dumneaei, fiecare exponat având povestea sa. Doamna Maria Anca a prezentat amplul proiect ,,Ia cu altiță, element de identitate a portului popular românesc” , la care lucrează alături de indrumător Ligia Fulga, etnograf, în realizarea incuderii iei românești în patrimoniul UNESCO.

         Cei prezenți au admirat piesele expuse, apreciind materialul, croiul, designul și lucrătura realizată cu atâta migală.

         Prin cunoașterea trecutului și a valorilor, care au ajutat la formarea noastră ca națiune, cu conștiință națională, dezvoltăm atitudini valorice faţă de cultură și putem înțelege mai bine menirea noastră.

Director, Liana Stoica

În cultură nimic nu trebuie pierdut, totul trebuie transmis şi reînnoit.“

                                                                                                          Constantin Noica

                                                        

        

Citește mai departe