Suntem şi pe:

Articolele zilei

Gânduri pentru două PROMOȚII DE EXCEPȚIE ale Școlii Gimnaziale ‘’Lucian Blaga’’ : Clasa a VIII-a A Promoția 2016 și Clasa a VIII-a A Promoția 2020

Publicat

- 3.395 vizualizări
15 iunie 2018 - Sfârșit de an școlar

       Imaginea unei școli este validată de valoarea proiectelor educative oferite de aceasta comunității locale și de modul în care acestea se regăsesc în rezultatele muncii dascălilor și elevilor săi, mai ales în cele ale absolvenților claselor a VIII-a.

       În cei 62 de ani de existență, Școala Gimnazială ‘’Lucian Blaga’’ Ocna Mureș a pregătit pentru viață aproximativ 5000 de absolvenți, respectându-și blazonul de ‘’Școala Nr. 1’’ a orașului.

      Cu riscul de a fi acuzat de o pledoarie pro domo, pot spune că am avut privilegiul de a-mi desfășura ultimii șase ani din cariera mea didactică de peste patru decenii în această instituție în care am întâlnit copii minunați, părinti deosebiți și mulți colegi dăruiți profesiei de educator.

     Cele mai frumoase amintiri le păstrez foștilor elevi, în special celor din clasele pe care conducerea școlii mi le-a repartizat spre a le conduce în calitate de diriginte, promoția 2012-2016 și clasele a V-a și a VI-a din promoția 2016-2020.

     Experiența mea didactică coroborată cu frumoasa educație a elevilor primită de la părinți și învățătorii claselor primare doamnele: Cărunta Elena, Oniga Voichița, Borca Anamaria și domnul Huiculescu Romică m-au ajutat să înlătur repede bariera diferenței de vârstă. Am empatizat ușor și am știut să îmbinăm corect seriozitatea orelor de istorie, geografie și dirigenție cu momentele de relaxare din cadrul numeroaselor activități extrașcolare pe care le-am organizat și desfășurat împreună. Copilărindu-mă alături de voi, prin toate lucrurile frumoase realizate, ați reușit să-mi încununați sfârșitul carierei didactice. Vă respect și vă păstrez în adâncul memoriei mele vizuale.

    Ați fi meritat un alt fel de sfârșit de an școlar, dar a venit acea fatidică zi de 10 martie când oficialitățile au anunțat sistarea cursurilor și închiderea școlilor. Ați intrat într-o altă dimensiune a timpului, iar lumea virtuală a devenit noul vostru câmp de instrucție. Sala de clasă, bucuria zilnică de a fi aproape de colegi, sunetul soneriei și curtea școlii au trecut în lumea amintirilor. Poate acum veți înțelege mai bine diferența uriașă dintre virtual și real, dintre distanțarea socială și apropierea socială.

     Printr-un simplu click domnul Google ne oferă tabloul Castelului de la Uioara de Sus pictat in 1792, dar amintiți-vă ca noi l-am văzut în realitate la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și emoțiile au fost altele. Am fi putut să stăm acasă să urmărim la televizor sau pe internet confruntările sportive ale naționalei de handbal feminin a României cu Norvegia, Brazilia și Rusia, dar ne-am dorit să socializăm cu cei opt mii de suporteri din Polivalenta clujeană, să cântăm Imnul național, să facem poze și să luăm autografe de la mari vedete sportive ale lumii. Nimic nu se compară cu socializarea reală. Inimioarele și florile dăruite virtual nu vor avea niciodată căldura și parfumul celor reale.

     Am convenit împreună la orele de dirigenție că esența filozofiei existenței umane se regăsește în lupta dintre energiile pozitive și cele negative. Bucuriile, satisfacția lucrului bine făcut, dar și tristețile și neîmplinirile vă vor însoți în funcție de cum veți știi să alegeți între bine și rău, lumina și întuneric, adevăr și minciună. O să aveți realizări importante și funcții pe măsură. Păstrați-vă în limitele bunului simț, lăsați un loc de ‘’Bună ziua!’’ pentru toți cei pe care-i cunoașteți ți pe care îi apreciați.

      Am convenit de asemenea, mai ales cu cei din prima promoție faptul că examenele sunt o competiție cu tine însuți. Le-am comparat cu o întrecere sportivă. Contează nu numai pregătirea științifică, intelectuală, ci și condiția fizică și resursele psihice. Între cei buni și cei foarte buni, aceste mici detalii fac diferența. Vă împărtășesc emoțiile, apreciez dorința de autodepășire și vă respect voința de a fi acolo sus, aproape de baremul maxim de corectare. Am chiar convingerea, cunoscându-vă sârguința, capacitatea de efort și sacrificiile făcute ca unii dintre voi ajutați și de un dram de noroc, puteți atinge baremul maxim. Vor fi probabil și decepții, răsturnări de ierarhii, dar aveți puterea de a le depăși, lumea nu se termină odată cu aceste examene. Străduiți-vă să nu-i dezamăgiți pe cei care au mare încredere în voi, în primul rând pe părinți. Au fost și sunt alături de voi tot timpul. Amintiți-vă de începutul și sfârșitul anilor școlari când sala voastră se umplea de părinți și bunici. Am fost onorat de prezența lor la ședințele semestriale, când locul vostru în bănci era luat de către aceștia, iar absențele și ele motivate, erau o excepție.

     Nu în ultimul rând, să ne reamintim cu respect de dascălii care au pus bazele formării personalității voastre în gimnaziu. Respect deosebit din partea mea pentru doamna dirigintă Carmen Morar, căreia i-am predat ștafeta în anul 2018, reușind să finalizeze cu brio munca educativă și administrativă pentru promoția 2020. Aprecieri sincere pentru distinșii profesori de la Liceul Teoretic ‘’Petru Maior’’ care au preluat 28 de elevi din promoția 2016, i-au trecut prin anii adolescenței, i-au dus până dincolo de majorat, în pragul clasicului Bacalaureat, atât de plastic numit cândva examen de maturitate.

Să rezonăm împreună și să le urăm acestor promoții de excepție, vechiul adagiu ‘’VIVAT CRESCAT FLOREAT!’’ și baftă la examene!

Prof. Pantilimon POPOVICI

P.S: Mulțumesc pe această cale domnului Kolozsvari Csaba care, în calitate dublă, de părinte al unei foste eleve și administrator al site-ului, ne-a oferit spațiul de pe internet prin care am făcut publice actvitățile desfășurate în școală și în afara școlii, împreună cu elevii acestor promoții, contribuind împreună la multiplicarea imaginii pozitive a școlii de sub Banța.

…………….și noi am fost cândva copii!
Iunie 2014, sfârșitul clasei a VI-a. Am fost cool într-o întâlnire specială pe ‘’Dacic Cool’’
Ultima imagine împreună cu doamna învățătoare și dirigu’
Aceasta a fost sala noastră din septembrie 2016 până în 10 martie 2020
Iunie 2017.Bucuria sfârșitului de an școlar. Împreună cu părinții noștri
Sfârșitul unei ore de dirigenție din clasa a VI-a. Poliția a fost cu noi







Și de la noi pentru dumneavoastră, domnule profesor:

15 iunie 2018. Sfârșit de an și sfârșitul unei frumoase cariere, mulțumim pentru tot domnule profesor Popovici! (redacția)
Citește mai departe