Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Renovezi casa? Află AICI cum să instalezi corect un cablu electric subteran!

Publicat

- 1.483 vizualizări

Dacă ai în vedere să trasezi o linie electrică subterană prin curtea ta, există mai multe opțiuni. Alegerea ta depinde de câte surse de curent îți dorești și, de asemenea, de tipul de sol. Dacă acesta este moale și ușor de săpat, economisești bani, pentru că nu va trebui să folosești și conducte metalice. În schimb, dacă este stâncos sau argilos, va trebui să faci săpături superficiale, pentru a așeza în mod corect cablul electric subteran.

Iată cum trebuie să procedezi pentru a face acest lucru corespunzător!

Indiferent de metoda aleasă, asigură-te că incluzi un tablou electric, care are un capac detașabil, pentru a avea acces la firele din interior deasupra nivelului solului. Este recomandat să discuți cu furnizorul tău de energie electrică și cu un specialist înainte de a efectua orice modificare la nivelul instalației – in cazul unor astfel de manevre, există riscuri foarte mari, așa că nu le încerca fără a consulta un profesionist. 

Oricum ar fi, ai nevoie de câteva instrumente, precum șurubelniță 4 în 1, cheie reglabilă, cazma sau lopată, dar și de următoarele materiale: cablu electric subteran, conducte și fitinguri din metal sau plastic și tablou electric. 

În funcție de cât de adâncă decizi să fie săpătura și de tipul solului, vei alege cablul electric subteran. Astfel:

La jumătate de metru adâncime, folosește conducte electrice rigide, din metal galvanizat și atașează conductoare individuale în interior. Acestea din urmă trebuie să fie impermeabile, așa că asigură-te că apare un „W” pe etichetă. O astfel de metodă îți va permite să rulezi orice circuit de dimensiuni mari. 

La mai mult de 1 metru adâncime, utilizează un cablu electric subteran cu împământare directă, cu condiția să respecte trei criterii: să aibă protecție GFCI, înainte de a fi pus în funcțiune, să fie limitat la 120 volți și să fie protejat cu cel mult 20 de amperi sau cu un întrerupător automat. Acest tip de sistem electric este ideal pentru grădină sau pentru alimentarea unei fântâni sau a unei instalații de apă. 

Recomandări pentru instalarea cablului electric subteran: 

Cablurile electrice subterane sunt instalate conform multor reguli de construcții, pentru ca operațiunea să fie sigură. Întotdeauna, înainte de a efectua o modificare în acest sens, trebuie să consulți un specialist sau chiar autoritățile locale. Iată câteva recomandări, de care trebuie să ții cont:

  • Ia în calcul eventualele căderi de tensiune, atunci când instalezi un cablu subteran pe o distanță lungă. Este posibil să fie necesar să folosești unul mai mare, pentru a reduce la minimum o eventuală pierdere pe perioade lungi.
  • Crează o hartă a terenului sau a casei tale, care să arate unde ai instalat cablurile subterane și ține-o într-un loc sigur, ca referință pentru viitoarele proiecte. Este posibil să fie necesar să se efectueze cablarea într-un unghi diferit față de casă, deci asigură-te că aceasta indică puncte de referință permanente, astfel încât să poți identifica, în viitor, locația cablului.

În concluzie, acest tip de modificări asupra instalației electrice este supus unor reglementări, de care trebuie să ții cont atunci când renovezi casa. Cu atât mai mult, trebuie să apelezi la ajutorul unui specialist care să te ghideze cu privire la circuite. Siguranța ta și a celor dragi trebuie să fie pe primul loc!

Sursa foto: pinterest.com

Citește mai departe