Articolele zilei
De ce NU reușești să te dezvolți personal?
Evoluția societății, a cunoștințelor pe care omenirea le capătă în fiecare zi și a ocupațiilor care apar odată cu acestea a dat naștere preocupărilor pentru dezvoltarea personală. Tot mai mulți oameni sunt interesați să-și perfecționeze diverse aptitudini, să capete unele noi și să-și îmbunătățească inteligența emoțională. Din nefericire, o parte din cei care pornesc în această „călătorie” spirituală nu ajung la rezultatele dorite, ba dimpotrivă, acumulează o serie de frustrări și devin mai nefericiți. Află cum poți să depășești obstacolele pe care le întâlnești în drumul tău spre echilibru și împlinire!
Descoperă 5 erori care îți pot sabota procesul de dezvoltare personală
- Încerci să te descurci pe cont propriu
Multe persoane consideră că autocunoașterea se capătă în mod independent, prin analiza propriilor nevoi și dorințe, fără a implica pe altcineva în proces. Cu toate acestea, ignoră faptul că asistența din partea unui psihoterapeut sau a unui consilier profesional le poate furniza un ajutor neprețuit. De vină sunt și miturile care circulă în societate despre astfel de experți. Aceștia sunt, în realitate, cei ce pot oferi puncte de vedere valoroase, deoarece sunt apți să vadă din „exterior” problemele cu care se confruntă numeroși oameni aflați în momente dificile.
- Ești prea critic cu tine însuți
Odată ce ai luat decizia de a evolua personal, ești predispus la a observa tot ceea ce nu îți este pe plac la tine. Te concentrezi pe eșecuri și defecte, uitând să pui în lumină toate calitățile și reușitele pe care le deții. Această abordare este greșită, deoarece într-o perioadă de „creștere”, ai nevoie de încurajări și îndemnuri pozitive, pentru a-ți păstra motivația. Este indicat să te comporți cu tine așa cum ai face-o cu un prieten la care ții și căruia ești înclinat să îi transmiți mesaje optimiste. Așadar, adoptă o atitudine blândă, iar rezultatele vor apărea mai rapid.
- Vorbești numai despre metode de dezvoltare personală cu cei din jurul tău
Adesea, persoanele care au pornit pe un drum al autodescoperirii tind să vorbească exagerat de mult despre ceea ce au învățat și să ofere sfaturi, uneori nesolicitate, și celor care îi înconjoară. De multe ori, acest lucru are efecte negative, deoarece apropiații tăi, deși țin la tine, nu percep indicațiile tale așa cum îți imaginezi. O parte dintre ei au, la rândul lor, dorința de a evolua, dar nu doresc să aibă permanent conversații numai despre acest subiect. Mai mult decât atât, riști să deschizi discuții sensibile și să-i rănești.
- Aștepți rezultate imediat
Chiar dacă ai citit numeroase articole pe Internet și ai început să aplici metodele recomandate, efectele se vor produce în timp, pe măsură ce starea ta psihică și emoțională evoluează odată cu tine. Nu vei reuși peste noapte să devii un negociator mai bun, să scapi de anxietate sau să vorbești în public fără emoții. Acesta e un proces de lungă durată, care presupune etape de conștientizare și lucru activ asupra cauzelor și obstacolelor ce te împiedică să fii o persoană încrezătoare.
- Citești prea multe cărți de dezvoltare personală și prea puțină literatură
În cazul în care ai pe noptieră un teanc de titluri self-help, trebuie să afli că sunt șanse mari ca acest lucru să te încurce. Te vei simți copleșit de multitudinea de informații și metode recomandate, fără să știi ce să aplici mai întâi. De aceea, încearcă să te orientezi spre cărți variate, începând cu beletristică sau poezie. Există studii care arată că ficțiunea contribuie la îmbunătățirea empatiei și a inteligenței emoționale. De exemplu, dacă vrei să capeți o perspectivă nouă asupra celor din jurul tău, citește literatură pentru femei și vei avea parte de informații valoroase asupra tipurilor de personalități umane.
Așadar, fii răbdător cu tine însuți, recunoaște-ți meritele, iar procesul tău de dezvoltare personală se va desfășura armonios și eficient!
Sursa foto: unsplash.com