Suntem şi pe:

Articolele zilei

Citeste cum sa alegi cel mai bun scaun auto pentru copilul tau si de ce aspecte trebuie neaparat sa tii cont!

Publicat

- 448 vizualizări

A venit momentul sa alegi scaunul de masina pentru copilul tau si ai in minte o multime de intrebari, nu-i asa? Tot auzi despre grupe, reglemantari, sistemul Isofix si alte detalii care, poate, iti sunt neclare si probabil esti curios/curioasa ce inseamna. 

In randurile care urmeaza, vei gasi toate informatiile de care ai nevoie pentru a alege un scaun auto de calitate, care sa il protejeze pe cel mic si care sa ii ofere, de asemenea, confortul necesar pentru a se odihni corespunzator in timpul calatoriilor cu autoturismul.

De ce ai nevoie de un scaun auto pentru copil?

Toti bebelusii trebuie sa aiba o sustinere buna a spatelui pana la varsta de 15 luni, deoarece, in aceasta perioada, coloana lor vertebrala nu este suficient de puternica pentru a rezista presiunii unei coliziuni frontale daca pozitia lui e orientata in fata spre exterior. 

Tocmai de aceea, expertii recomanda sa ai un scaun auto pregatit inainte de nasterea copilului, indiferent daca detii sau nu o masina. Daca micutul trebuie sa mearga intr-o calatorie cu autoturismul, oricat de scurta ar fi aceasta, el trebuie plasat in siguranta pe un asemenea obiect special creat pentru siguranta copiilor.

Specialistii spun ca este indicat sa fii prudent/a cu privire la imprumutarea unui scaun auto si sa eviti sa alegi unul care a mai fost folosit si de un alt pitic. De ce? Este primordial sa fii absolut sigur/a ca acesta nu a mai fost niciodata implicat intr-un accident si ca nu exista uzura care poate pune in pericol viata celui mic. De asemenea, vei avea nevoie de manualul de instructiuni, astfel incat sa intelegi cum sa il instalezi in masina, pe care e putin probabil sa il mai gasesti.

Cum alegi cel mai bun scaun auto pentru micutul tau?

Alegerea scaunului auto potrivit pentru varsta si greutatea copilului este cruciala. De asemenea, trebuie sa te asiguri ca il instalezi corect si, cel mai important, ca se potriveste perfect in masina ta. Nu fiecare scaun auto este conceput sa se potriveasca oricarui model de vehicul, motivele fiind multiple.

Pentru siguranta copilului, scaunul trebuie sa fie tinut strans de centura de siguranta ori conectat la sistemul de prindere Isofix, astfel incat sa nu se miste mai mult de un centimetru in nicio directie.

Un scaun auto este unul dintre cele mai importante investitii pe care le vei face pentru prichindelul tau, asa ca asigura-te ca iti iei timpul necesar pentru a-l alege pe cel potrivit. 

Iata care sunt aspectele pe care trebuie sa le iei in calcul cand il selectezi:

  • Scaunul auto trebuie sa fie testat si aprobat

Aceste produse pot fi testate si aprobate in conformitate cu doua reglementari diferite: ECE R44 si UNR 129- Size. 

Un scaun auto care este omologat conform ECE R44 a fost testat in coliziune frontala si cu spatele, in timp ce unul aprobat UNR 129 – doar pentru impactul lateral. 

  • Sa se potriveasca varstei celui mic

Scaunele auto sunt impartite in patru grupe, in functie de nevoile bebelusului, dupa cum vei vedea in capitolele urmatoare. Varsta, inaltimea si greutatea micutului sunt punctele in functie de care acesta trebuie ales.

  • Instalarea

Mai intai, verifica daca autoturismul tau are sistem de montare Isofix. Folosirea acestui mecanism de prindere usureaza instalarea scaunului pentru masina si indicatorii arata clar daca acesta sau baza sunt montate corect, reducand, in acest fel, sansele de a lua de la capat intreg procesul.

  • Siguranta si confort

Asigura-te ca scaunul auto va oferi piticului tau cea mai mare siguranta si confort pe intreaga perioada de utilizare. Un scaun auto pe care il poate folosi mai multa vreme este binevenit. Daca vrei un astfel de produs, asigura-te ca micutul va avea spatiul suficient pentru picioare. Inaltimea si pozitia de inclinare a acestuia poate fi reglata si este prevazut cu protectii laterale de impact.

  • Protectia impotriva impactului lateral

25-30% dintre coliziunile produse sunt cele din lateral, astfel incat maximizarea protectiei in aceasta zona a scaunului auto este extrem de importanta si acum face parte din noile reglementari ale ONU R129.

De cate feluri sunt scaunele auto pentru copii?

Exista mai multe tipuri de scaune pentru masina care pot sa satisfaca exigentele parintilor si sa ofere confortul dorit celor mici. Afla in randurile urmatoare de cate feluri sunt acestea si ce caracteristici are fiecare model:

  • Scaunele indreptate cu spatele la sensul de mers: pot fi utilizate de la nastere pana cand bebelusul ajunge la greutatea de 13 kilograme, undeva in jurul varstei de 12-15 luni. Ele pot fi asezate atat pe locurile din spatele masinii, cat si pe scaunul din fata, daca copilul necesita supraveghere permanenta. Totusi, acest lucru nu este indicat daca locul pasagerului din partea frontala a autoturismului este prevazut cu un airbag activ si, chiar in lipsa lui, este recomandat ca el sa fie plasat la distanta maxima de bord, pentru a evita orice risc.
  • Scoicile: sunt create pentru a proteja coloana vertebrala a micutilor si, tot pentru protectie, au centuri de siguranta in cinci puncte. Acest model este potrivit pentru primele luni de viata, dar poate fi folosit pana la varsta de 1 an. 
  • Scaun auto Booster: poate fi transformat in inaltatoare de masina daca spatarul este indepartat si se pastreaza sezutul scaunului. In cazul acestui model, se foloseste centura de siguranta a masinii si poate fi asezat pe locul din fata, desi recomandata este plasarea lui pe bancheta din spate. In cazul unei coliziuni, acest model poate micsora cu 45% sansele de vatamare ale micutului, fiindca il ridica pana la nivelul la care centura de siguranta il protejeaza. 

Odata ce ai ales grupa de scaun si modelul potrivit, trebuie sa te asiguri ca acesta poate fi montat in masina ta, ca respecta toate normele de siguranta in vigoare (vezi capitolul 2) si ca masina ta are sistem de prindere Isofix, pentru a usura pe cat posibil procesul de instalare a scaunului auto pentru copii.

Dar ce este sistemul Isofix? Citeste in continuare pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare.

Ei bine, cu sistemul Isofix, poti, pur si simplu, monta un scaun auto compatibil la punctele de prindere ale masinii, ceea ce face ca acesta sa fie mai usor de instalat corect, comparabil cu celelalte modele.

Scopul principal al sistemului Isofix este de a evita erorile la instalarea sistemelor de siguranta pentru cei mici, care apar adesea atunci cand sunt montate cu centuri de siguranta si nu sunt respectate instructiunile producatorilor.

Iata care sunt caracteristicile acestui tip de sistem de prindere Isofix:

Cele mai multe masini au pe bancheta din spate incorporate doua ancore sau inele metalice, care sunt ascunse in captuseala masinii. Acestea se conecteaza cu mecanismul scaunului pentru copii prin intermediul unor bare rigide, care permit fixarea acestuia intr-o pozitie stabila. 

In plus fata de acestea, exista doua legaturi, una situata jos si alta sus, care au rolul de a evita intoarcerea sau rasturnarea scaunului in cazul unui impact.

Legatura de sus este o curea, care se foloseste pentru a ajuta la fixarea scaunului la un punct de ancorare al masinii. Punctul de legatura se gaseste, de obicei, in portbagaj, dar nu intotdeauna, asa ca indicat este sa consulti manualul vehicului tau. 

Daca designul autoturismului te impiedica sa utilizezi un scaun auto cu un picior de sprijin (in cazul in care nu exista, de exemplu, compartimente in pardoseala din spate) poti utiliza doar o curea de legatura superiora. Aceasta va opri rotirea scaunului auto pentru copii in caz de accident si va ajuta la ameliorarea fortei impactului.

Au toate masinile sistem de prindere Isofix?

Din pacate, putine dintre autoturismele vechi sunt prevazute cu acest mecanism. Totusi, majoritatea masinilor care au aparut dupa 2006 au aceste ancore care permit instalarea unui scaun auto pentru copii cu sistem Isofix.

Scaune cu prindere cu centura vs sistem Isofix – Care sunt mai sigure?

Cand o masina este implicata intr-un accident, aceasta se opreste brusc, dar scaunul auto al copilului si pasagerul sau continua sa se deplaseze. Acesta este proiectat pentru a-ti proteja micutul, tinandu-l la locul sau, absorbind o parte din forta coliziunii si controland activ modul in care corpul sau se misca pentru a reduce vatamarea organelor interne si a zonelor delicate, precum capul, gatul si abdomenul.

Cand un scaun auto este instalat folosind centura de siguranta, exista riscul ca ea sa nu actioneze la timp. Acest lucru inseamna ca scaunul se misca putin mai mult in cazul unei coliziunii, dar forta este transmisa scaunului si, prin urmare, copilului, din cauza tensiunii absorbite pe masura ce centura se flexeaza.

Cu sistemul Isofix, conexiunea dintre scaun si masina este mai rigida. In cazul unui impact lateral, scaunul auto este adesea tinut mai ferm pe bancheta, astfel incat poate exista o deplasare mai mica in parti si mai multa forta este transferata pe scaun. Cu toate acestea, unele scaune auto cu prindere Isofix au acum conectori care permit un pic de miscare laterala pentru a compensa acest lucru.

Unele versiuni Isofix sunt mai bune decat cele cu centuri de siguranta. 

Lucrul esential de retinut este faptul ca acest sistem a fost introdus pentru a facilita montarea unui scaun de masina pentru copii si pentru a reduce riscul unei instalari gresite. Daca un astfel de produs este montat necorespunzator, nu va oferi la fel de multa protectie pentru cat a fost proiectat, ceea ce ar putea duce la un risc mai mare de vatamare. 

Clasificarea pe grupe a scaunelor de masina cu sistem Isofix?

Scaunele auto cu sistem de montare Isofix sunt clasificate pe baza varstei, inaltimii si greutatii copilului. Pe piata, se gasesc patru: 0, 1, 2 si 3. 

Prima este potrivita pentru un sugar de pana la 15 luni sau care are maxim 10 kilograme. Scaunele sunt orientate spre spate, ceea ce impiedica miscarile capului in timpul decelerarii rapide.

Si scaunele din grupa 1 sunt orientate spre spate, doar ca sunt ideale pentru copiii care au intre 9 luni si 4 ani si cantaresc 9-18 kg.

Cele din grupa 2 sunt mai mari si sunt create special pentru micutii cu varste cuprinse intre 4 si 6 ani. Limita de greutate este 25 de kilograme, iar tot pentru acestia sunt potrivite si cele din grupa 4. Singura mentiune este ca piticul sa nu aiba mai mult de 36 de kg.

Siguranta copilului tau trebuie sa fie pe primul loc, asa ca asigura-te ca vei face cea mai buna alegere pentru ca acesta sa fie protejat in timpul plimbarilor cu masina. Tine cont de informatiile de mai sus si, daca inca mai ai nelamuriri, cere sfatul unui expert, pentru a face cea mai potrivita alegere.

Citește mai departe