Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

POVESTEA NOASTRĂ DE SUCCES – Impresii ale copiilor despre Clubul de lectură din cadrul Proiectului Generaţii-Partener, Fundaţia Regală Margareta a României

Publicat

- 727 vizualizări

Poveşti mai delicioase decât ciocolata!

Intr-o zi ne-am apucat, asa, să aşezăm cărţi colorate, frumoase, citite de noi pe cateva mese. Fiecare ne-am ales o carte pe care o stiam şi am aşezat-o cât mai la vedere. Fiecare voiam ca ceea am ales să prezentăm, să fie mai vizibilă. Apoi ne-am pregătit scăunele, perne şi cei mari dintre noi au adus un fotoliu şi o pătură groasa, pe care au aşezat-o pe fotoliu. Toate acestea le facem nu ştiu cum, cu drag, împreună cu Doamna de poveste, cum îi spunem noi!  Ne-am aşezat apoi în jurul fotoliului, pe care stătea dumneaei, iar noi, pe scăunele, pe perne sau pe canapea, nici nu conta! Asta pentru că de la primele cuvinte, Doamna  ne-a fascinat! Ne-am prezentat fiecare, cum ne numim, în ce clasă suntem, câţi ani avem. A urmat rândul Doamnei de poveste, care ne-a spus chiar fiecăruia în parte cum se numeşte , dar şi câţi ani are: 120 de ani! Noi nu ne-am mirat, chiar aţa am crezut, mai ales la sfarsitul întâlnirii, când ne-am dat seama câte ştie… chiar ca o Doamnă de povestea a peste 100 de ani!

Nu ştim când a zburat timpul şi pentru că eram în vacanţa claselor primare, erau între noi şi copii mai mici. Eram cu ochii pe ei, la început, să nu se plictisească şi să nu ne facă de ruşine. Dar nu ştim cum, am uitat de ei, de noi, de timp! Doamna de poveste avea cu ea nişte cuvinte aşa, vrăjite, tare bine meşteşugite! S-a oprit şi ne-am temut că vrea să plece… dar nu, ne-a rugat pe fiecare să ne prezentăm cartea aleasă. A fost o plăcere pentru noi să dovedim că ştim și noi să vorbim, chiar dacă nu aşa de ales ca Doamna de poveste. Dar ne-am descurcat, deşi cei mici, mai ruşinoşi, nu au dorit, dar a făcut dumneaei ceva magie de i-a pornit şi pe ei la vorbă.

Doamna strângea la piept o carte şi eram tare curioşi ce carte e?! Deodată a deschis-o şi ne-a citit ceva de acolo. Nici nu ştim ce am ascultat, dar a fost atât de plăcut, ca o mătase care ne mângaia sufletele!

Am  oftat când ni s-a spus că întâlnirea s-a încheiat. Am făcut o fotografie de grup, pe care ne dorim cu toţii să o avem pe panoul centrului.

A, să nu uităm, Doamna de poveste de 120 de ani (ne-a spus că a glumit cu vârsta, dar eu cred că are chiar peste 100 de ani, pentru că ştie prea multe!) ne-a servit cu bomboane de ciocolată delicoase, dar nu mai speciale decât povestea citită.                           

                              (N.D.- Centrul de zi “Sf. Serafim de Sarov, Razboieni- Cetate)

Confesiune

“Fă-te, suflete, copil

Şi strecoară-te tiptil

Prin porumbi cu foi şi ciucuri

Ca să poţi să te mai bucuri!”

(T. Arghezi)

Ca să pot să mă mai bucur, am venit în mijlocul copiilor de la Centrul de copii din Războieni-Cetate, la invitaţia doamnei Cărunta Elena.

Intâmpinată de la prima întâlnire de copii cu zâmbete şi ochi larg deschişi, am făcut cunoştinţă  şi am intrat împreună în domeniul cărţii, al ”Magiei lecturii”.

De la început am rămas profund impresionată de comportamentul politicos al copiilor, care ştiau şi foloseau primele cuvinte ale  alfabetului   bunului-simţ:   ”–Bună ziua!”, “Vă rog!”, “Mulţumesc!”, “Imi daţi voie?”…etc.

Momentele întâlnirilor cu “Magia lecturii”, în cadrul Clubului de lectură, au fost guvernate  de lectura propiu-zisă realizată de copii, de îmbogăţirea vocabularului, prin utilizarea dicţionarului, dar şi de apropierea de personajele poveştilor parcurse, cu motivaţia alegerii.

Albert Einstein afirma că înaintea teoriei sale despre relativitate a stat iubirea, ca singurul lucru cu adevărat valoros. Acest sentiment îmi încarcă sufletul când vin în mijlocul acestor copii; simt că trăiesc şi vibrează în mine sentimentul utilităţii, credinţa că viaţa este o magie la orice vârstă.

         “Bătrânul tace:

                     Iubirea şi înţelepciuena mea e jocul.”

                                   (Lucian Blaga- Trei feţe)

Prof. Dănilă Maria,

                                                voluntar senior în cadrul proiectului Generaţii

Citește mai departe