Articolele zilei
Spitalul din Ocna Mureș NU se deschide curând! ISU solicită scenariu de siguranță la foc pe toată clădirea
Reabilitarea unui etaj al Spitalului din Ocna Mureș nu poate fi finalizată și dată în folosință din cauza unor interpretări ale legilor care privesc siguranța la incendii. Practic, Spitalul Județean de Urgențe Alba Iulia a reabilitat etajul I al clădirii din Ocna Mureș, dar reprezentanții ISU Alba au refuzat să semneze procesul verbal la finalizarea lucrărilor, scrie alba24.ro
Spitalul orășenesc a fost închis de către Ministerul Sănătății în primăvara anului 2011 alături de alte unități medicale din țară. De 9 ani, ocnamureșenii trăiesc fără un spital în orașul lor iar cînd au probleme de sănătate se deplasează la spitalele din Alba Iulia, Aiud, Cluj Napoca, s.a.m.d.
Între timp s-a găsit soluția ca spitalul din Ocna Mureș să se deschidă sub forma unui centru multifuncțional. În cadrul centrului multifuncțional din Ocna Mureș vor fi oferite servicii în regim de ambulatoriu și spitalizare de zi, în următoarele specialități medicale: Pediatrie, Obstetrică-ginecologie și Medicină internă.
Investițiile în cadrul Centrului multifuncțional Ocna Mureș s-au realizat în baza unei asocieri între Primăria Ocna Mureș și Consiliului Județean Alba, în subordinea căruia se află Spitalul Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia.
Primăria a pus la dispoziție spațiul, Consiliul Județean a susținut financiar lucrarea, iar SJU Alba Iulia se ocupă de organizarea activității medicale. De asemenea, plata personalului și cheltuielile privind bunurile și serviciile vor fi suportate de SJU Alba Iulia, prin contractul de furnizare de servicii medicale încheiat cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.
Au fost ocupate 1 post vacant de medic rezident aflat în ultimul an de pregătire, confirmat în specialitatea pediatrie – normă întreagă și 1 post vacant de medic rezident aflat în ultimul an de pregătire, confirmat în specialitatea obstetrică-ginecologie – normă întreagă.
Totodată 1 post vacant de medic specialist confirmat in specialitatea medicină internă (normă întreagă) este scos la concurs. De asemenea, mai trebuie să fie ocupate, prin concurs, 4 posturi de asistenți medicali și 1 post de registrator medical.
Centrul multifuncțional Ocna Mureș a fost dotat corespunzător, astfel încât activitatea să se poată desfășura în cele mai bune condiții..
Pentru lucrările de construcții specifice, pentru modernizarea viitoarelor cabinete de consultații și saloane, dar și pentru aparatura medicală performantă, au fost investiți circa 2 mil. de lei, finanțare de la Consiliul Județean Alba.
Dar toate acestea vor mai aștepta deoarece ISU solicită un scenariu de siguranță la foc pe toată clădirea, legea, în forma actuală are o logică, aceea că focul nu ține cont de faptul că sunt mai mulți proprietari și incendiul se poate propaga de la unul la celălalt fără nici o problemă. Pe de altă parte, crează probleme birocratice imposibil de depășit și care fac o serie de investiții inutile cum este și cazul spitalului din Ocna Mureș. Așadar e nevoie de alte amenajari a întregii clădiri în care va funcționa centrul multifuncțional amenajari care să fie conforme unui scenariu de siguranță la foc.
Pe lângă obținerea avizului de la ISU este nevoie și de ocuparea celorlalte posturi vacante scoase la concurs pentru ca spitalul de zi să fie dat în funcțiune. Până atunci calvarul ocnamureșenilor continuă.
Sursa: alba24.ro