Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Imagini rare cu orașul Ocna Mureș de acum 100 ani

Publicat

- 5.466 vizualizări

Am plăcerea să vă prezint o nouă serie de imagini cu orașul Ocna Mureș de altădată, după căutări îndelungi pe internet, mailuri și alte metode. Am făcut câteva cometarii dacă aveți precizări de făcut, vă rog lăsați comentariile mai jos în subsolul articolului.

Imaginile de mai jos sunt fie în premieră fie au mai fost văzute dar în acest material sunt la o calitate ridicată. Să începem:

Ocna Mureș, 1902. Probabil cea mai veche fotografie cu orașul nostru, vedere generală. În depărtare râul Mureș, nici urmă de Batale, cartiere cu blocuri. Cred că fotografia e realizată de undeva de pe dealul Ciungii.
Ocna Mureș 1906. Strada Miko.
Castelul Teleki și frumoasa grădină, 1907
Castelul Grofului Adam Teleki, dată necunoscută, poza este făcută lângă vechiul curs al râului Mureș. Cursul a fost deviat pentru a alimenta cu apă Uzina de Produse Sodice iar brațul rămas a format în timp o baltă cunoscută de localnici, în special de pescari, ca și Mureșul Mort.
Ocna Mureș, 1922. Strada Nicolae Iorga străjuită de tei
Ocna Mureș 1908. În mijloc Mina Rudolf (Regele Ferdinand), apoi în plan apropiat clădirea Școlii Vechi, Grădinița și cele două biserici, reformată în stânga și catolică în dreapta. În spatele bisericii catolice se observă o groapă mare, era exploatarea de sare la suprafață.
Clădirea nouă a Băile Sărate Ocna Mureș, 1910.
Parcul din fața Băilor Sărate cu rondoul de flori, 1910. În fundal ștrandul în stânga si în dreapta clădirea în care au funcționat finanțele mulți ani la Ocna Mureș
Ștrand cu apă sărată 1910-1940, Ocna Mureș
Ocna Mureș, 1910-1945. În fundal UPSOM, în plan apropiat clădirea Băilor Sărate și în stânga Strada M. Eminescu.
UPSOM 1910-1940, în plină dezvoltare.

Urmează 3 imagini cu interiorul minei de sare de la Ocna Mureș, 1930.

Cele 6 imagini de mai jos arată distrugerile provocate de inundații minelor de sare de la Ocna Mureș. Data foto: undeva între 1900 – 1940. Fotograf: Clapp, Frederick G. (Frederick Gardner), 1879-1944

Dacă sunteți în posesia unor imagini vechi cu orașul nostru și doriți să le împărtășiți cu noi, cu această ocazie lansez invitația de a trimite pe adresa contact@ocnamuresonline.ro a fotografiilor scanate.

Citește mai departe