Suntem şi pe:

Articolele zilei

Orașul Ocna Mureș va avea buget dublu față de anul 2019

Publicat

- 1.867 vizualizări

Marți, 18 februarie 2020, Consiliul Local Ocna Mureș s-a întrunit în sedință extraordinară pentru a discuta și aproba ‘Proiectul de hotărâre nr.3/20.01.2020 privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli precum și a listelor de investiții aferente UAT Orașul Ocna Mureș pe anul 2020’’.

Pentru anul 2020, orașul Ocna Mureș are un buget de peste 47 milioane de lei, cu 26 milioane lei mai mare față de 2019, diferența mare datorându-se proiectelor europene accesate, a contractelor semnate pentru investițiile viitoare în orașul Ocna Mureș.

La această sumă s-ar mai putea adăuga pe viitor încă 9 milioane lei, un proiect de reabilitare și amenajare a Școlii Gimnaziale ‘’Lucian Blaga’’ Ocna Mureș dar și 1,5 milioane euro fonduri norvegiene, privind dezvoltarea unui parc fotovoltaic.

Bugetul optimist se datorează și cetățenilor din Ocna Mureș care, an de an plătesc la timp impozitele și taxele locale, fapt ce ajută direct la dezvoltarea viitoare a orașului. Mai trebuie precizat faptul că la Ocna Mureș impozitele și taxele locale nu au fost crescute anul acesta decât cu rata inflației, obligație legală, în timp ce în alte orașe din păcate de anul acesta impozitele au crescut foarte mult.

Pentru bugetul din anul 2020 sunt prevăzute sume ce continuă susținerea sportului în Ocna Mureș, a Unității Medico-Sociale dar vor fi bani și pentru o dezinsecție a orașului pe viitor, în special împotriva țânțarilor, acțiune care nu a mai avut loc demult la Ocna Mureș.

Publicitate

În ceea ce privește lista de investiții de anul acesta, regăsim proiecte începute de anul trecut și care vor continua și anul acesta, capul de afiș fiind continuarea construcției Bazei de tratament și agrement, continuarea proiectului de Îmbunătățire a calității vieții în orașul Ocna Mureș, amenajarea celor 3 parcuri  dar se observă o alocare de fonduri substanțiale pentru îmbunătățirea calității învățământului ocnamureșan prin reabilitarea instituțiilor de învățământ dar și dotarea acestora cu cele necesare. Mai sunt prevăzute investiții în infrastructură, foarte multe străzi reabilitate și amenajate, proiect de colectare a deșeurilor cu platforme închise și multe alte investiții. Toată lista poate fi consultată accesând acest link:

Creșterea cu 26 milioane lei a bugetulului orașului Ocna Mureș face ca ponderea salariilor de la buget să fie mult mai mica, comparativ cu alte UAT-uri și anume de doar 13%.

Bugetul și lista de investiții a fost votată în unanimitate de către cei 16 membrii ai consiliului local.

Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare au fost prevăzute spre aprobare și alte proiecte de hotărâre printre care modificarea și completarea Contractului de prestări servicii încheiat cu operatorul de salubritate SC RER VEST SA.

Pentru că este un subiect sensibil pentru cetățenii orașului Ocna Mureș s-au făcut mai multe precizări și anume:

Datorită creșterii prețului de la 30 lei la 80 lei tona de deșeuri, s-a aprobat creșterea cu 0,33 lei/persoană a tarifului de salubritate. În schimb de la 1 februarie se sistează încasarea de 2,5 lei+TVA de la cetățean, această sumă fiind suportată pe viitor de către bugetul local.

Publicitate

Citește mai departe