Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Șezătoare populară la Ocna Mureș

Publicat

- 713 vizualizări

În încercarea de a aduce din nou la lumină tradiţiile și obiceiurile românești, joi 6 februarie, ora 15, a fost organizată de către Casa de Cultură ,,Ion Sângerean,, Ocna Mureș, o șezătoare populară, urmărindu-se reînvierea artei cusutului de modele populare precum și croșetatul artistic. La invitația d-nei Liana Stoica, a fost încă odată prezentă doamna Maria Anca din comuna Livezile, o mare pasionată de cusutul popular, modele de ii populare, poale și catrința. Priceperea și arta acestei doamne a depășit de mult granițele țării, lucrări ale dânsei, fiind achiziționate de iubitorii de folclor din țară dar mai ales din străinătate. În jurul acestei doamne au venit și unele din Ocna Mureș și Cistei, iubitoare ale acestui meșteșug, au fost prezente doamnele: Voichița Oniga, Maria Rasa, Mioara Repede, Otilia Călin, Elena Crișan și un grup de copii din cadrul Așezământului social ”Sf. Mucenic Ciprian” din Ocna Mureș.

A fost un schimb de experiență minunat: s-au dezbătut subiecte diferite precum ar fi: materiale folosite la cusut, (pânză, ață și culorile) metode de cusut, punct, contrapunct, pui, râuri, modele geometrice sau florale.

A fost o după-masă minunată care s-a încheiat cu un scurt program artistic susținut de grupa mică de dansatori ai Ansamblului ”Tradiții Uiorene” și solistele Daria Hopîrtean (Aiud) și Georgiana Vesa. Șezătoarea s-a încheiat frumos iar impresiile și dezbaterile au urmat încă mult timp. Am văzut copii și părinți fericiți, o după-amiaza plăcută, plină de emoții și bucurii din partea participanților.

Mulțumim tuturor celor care au participat la șezătoare și îi așteptăm cu drag și la următoarele acțiuni ce vor fi organizate cu speranța că arta cusutului și a croșetatului va reînvia. Prin astfel de manifestări dorim să păstrăm, să ducem mai departe ceea ce bunicile noastre au lăsat moștenire urmașelor lor.

Citește mai departe