Articolele zilei
Sistemele de alarmă – care sunt componentele ce le susțin eficiența?

Investiția într-un sistem de alarmă este recomandată, ea ar trebui să fie luată în serios de fiecare român. Având în vedere că zilnic suntem șocați de toate întâmplările tragice ce se petrec în jurul nostru, nimeni nu ne poate garanta că nu vom ajunge și noi personaje principale într-o astfel de situație. Însă, deținând un sistem de alarmă în propria locuință, riscul de a fi jefuti sau hărțuiți tinde spre zero.
Sistemul de alarmă aduce un plus de protecție pentru noi și implicit pentru bunurile noastre, mai ales cele în care am investit destul de mulți bani. Pentru a funcționa, un sistem de alarmă este compus din diverse componente, fiecare cu un rol bine definit despre care se va vorbi mai pe larg în cele ce urmează. Însă, până atunci, prezentăm o scurtă clasificare a sistemelor de alarmă.
Cele trei clasificări ale sistemelor de alarmă
Prima clasificare a sistemelor de alarmă se referă la modul lor de funcționare, iar aici le anunțăm pe cele cablate, dependențe de cablu de alimentare, și pe cele wireless – mult mai practice.
Următoarea clasificare cuprinde sistemele de alarmă fixe și mobile – fiecare dintre ele cu avantajele și dezavantajele sale.
Ultima, dar nu cea din urmă, clasificare se referă la mediul în care aceastea vor funcționa – sisteme de alarmă pentru interior sau sisteme de alarmă pentru exterior.
Din ce este compus un sistem de alarmă standard?
De-a lungul timpului, sistemele de alarmă au căpătat fel de fel de forme – au primit update-uri uimitoare, le-au fost atașate diverse componente pentru ca eficiența să le fie sporită și așa mai departe.
Însă, componentele de baza ale unui sistem de alarmă au rămas aceleași. Aici amintim:
- Panoul de control – controlerul primar al sistemului de securitate al locuinței;
- Senzorii pentru ferestre și uși;
- Senzorii de mișcare pentru interior și exterior;
- Sirena de alarmă – atât pentru interior, cât și pentru exterior;
- Telecomanda – pentru armarea și dezarmarea sistemului, dar și pentru declanșarea preventivă a unei alarme în caz de pericol.
Detalii esențiale despre rolul de bază al acestor componente standard
Pentru a înțelege cum funcționează pe deplin un sistem de securitate, enunțarea rolului fiecărei componente în parte este necesară.
Așadar, despre panoul de control se poate spune că este componenta de bază – cea care comunică cu toate celelalte componente. În mod normal, fiecare panou de control dispune de un display touchscreen pentru a ne permite nouă o utilizare ușoară. Există și panouri mai performate ce pot prelua și instrucțiuni vocale.

Senzorii pentru uși și ferestre, sunt componentele ce dau alarma în cazul în care un individ încearcă să pătrundă în locuința noastră prin efracție. Senzorul principal se montează direct pe ușă sau fereastră, iar cel secundar pe rama ușii sau pe pervaz. Ei funcționează concomitent, creând un circuit de securitate.
Senzorii de mișcare, după cum le spune și numele, sunt cei care captează orice acțiune fizică de pe o anumită rază de acțiune. Ei sunt ideali atât pentru interior, cât și pentru exterior. Se recomandă montarea lor în dreptul ușilor, ferestrelor sau în dreptul obiectelor de valoare.
Sirenele de alarmă sunt primele componente care ne anunță în cazul în care se întâmplă ceva anormal. Ele pot avea și o altă funcție, nu doar cea de avertizare, ci și una de descurajare – alarmând, la cerere, fără un motiv anume, ci doar de avertisment.
Acestea sunt componentele standard, de bază, ale unui sistem de alarmă. În categoria celor secundare intră suporturile pentru detectori sau senzori de mișcare, cablurile, în cazul în care vorbim despre un sistem de alarmă cablate, sursa de alimentare și nu numai.
De unde se poate achiziționa un sistem de alarmă?
Un nume cu greutate pe această piață de profil este Skut, magazin alarme și sisteme de securitate inteligente. În cadrul său se regăsesc sisteme de alarmă cablate, dar și wireless, destinate utilizării atât în interior, cât și în exterior.
Totalitatea sistemelor de alarmă ce pot fi achiziționate de pe skut.ro sunt formate din unități centrale, detectoare de prezență, module de extensie, sirene de avertizare, dar și din echipamente auxiliare. Ele pot fi achiziționate atât în set, cât și separat.
Pentru și mai multe detalii, cei ce își doresc să își știe locuința protejată mereu sunt invitați să acceseze skut.ro pentru a-și achiziționa sistemul de alarmă potrivit, în funcție de necesități, dar și de cerințele locuinței.
