Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Arta prin ochi de copil

Publicat

- 793 vizualizări

O primă etapă a proiectului Generații s-a derulat grație partenerului coordonator, Fundația Regală Margareta a României și prin grija sponsorului  Hochland SRL România.( #CentreleGeneratii #VoluntariSeniori @frmr.ro)

Din cei zece seniori voluntari care și-au exprimat dorința de a lucra în cadrul proiectului amintit, patru și-au început încă din octombrie activitatea cu bune rezultate, în cadrul cluburilor tematice: Clubul de pictură, Clubul de muzică, Clubul de lectură și Clubul de film documentar. Cei patru seniori sunt persoane îndrăgite de copii, care intertacționează cu aceștia, se implică prin metoda intergenerațională, oferind atât de mult copiilor din Centrul de zi „Sfântul Serafim de Sarov” din Războieni-Cetate!

Astăzi vă prezint Clubul de pictură, unde activitățile  se desfășoară sub genericul „Arta prin ochi de copil”; aici activează 30 de copii, care dau culoare hârtiei, pânzei sau oricaror materiale puse la dispoziție prin finanțarea sponsorului și sub îndrumarea seniorului, Păcurar Ioan, deținător al diplomei de absolvire a Școlii Populare de Artă din  Alba Iulia.

Beneficiari ai clubului sunt și alți copii, care se alătură periodic celor 30, dar chiar și tot personalul centrului. Expunerea lucrărilor realizate de copii încântă pe oricine se oprește să admire felicitări, peisaje, portrete, natură statică, flori….

Cu generozitate, seniorul inițiază copiii în diferite tehnici plastice, prin organizare de ateliere; îi ajută să opereze cu elemente de limbaj plastic și să dea lumină și culoare unor imagini creionate de ei, cu diverse materiale de lucru.

Imi strici si mie putin desenul?!

Priveam pe fereastră și deși era vacanță, nu eram nerăbdători să plecăm acasă. Priveam pe fereastră, în așteptare. Deodată ne-am luminat, sosea bunicul colegului Matei, Pictorul, cum îi spunem noi.

Ne-am obișnuit cu el, vorbește puțin și încet, ceea ce ne face pe noi să nu mai vorbim, ca să-l auzim. Noi îl știam din sat, că doar e de la noi, dar nu știa niciunul din noi ce frumos desenează, nici măcar Matei nu ne-a spus. La a doua noastră întâlnire ne-a dat foile de lucru, creioanele și ne-a spus ce dorește să desenăm. Ne-a lăsat apoi liberi, doar trecea printre noi și ne spunea unul- două lucruri, pe care să le facem. Odată a întrebat pe cineva: “Mă lași să-ți stric puțin desenul?” Și nimeni nu l-a lăsat, doar  Matei i-a zis că-l lasă și atunci Pictorul a tras doar câteva linii și gata, desenul parcă prinsese viață! Nu ne-a trebuit mult să strigăm care mai de care: “Imi strici și mie puțin desenul?”

Ce ne-am mai mirat când odată a umplut sala noastră cu tabluri minunate, din care răzbăteau culori minunat împletite în peisaje, flori si portrete deosebite, realizate chiar de el. Nu a mai vrut nimeni să deseneze atunci, că simțeam că suntem atât de departe de acele desene….dar Pictorul nu ne-a lăsat și ne-a dat mereu vorbe si îndemnuri care ne-au apropiat cumva de artă.

Când se încheie timpul petrecut cu Pictorul, oftăm. Am aflat chiar că va sta cu noi nu știu câte ore, dar noi vom face ceva, cumva să-l aducem mereu între noi, să ne facă  să dăm culoare și lumină desenelor noastre, așa cum ne dă el sufletelor noastre acea mângâiere, ca o matase veche, armonios colorată.

(M.M., Centrul de zi „Sfântul Serafim de Sarov” din Războieni-Cetate).

Pentru oportunitatea oferită de Fundația Regală Margareta a României, mulțumim încă o dată! Mulțumim sponsorului, Hochland SRL România si, de asemenea, Parintelui Lucian, pentru toată grija purtată copiilor și întreg așzământului!

Prof. Cărunta Elena, educator specializat

Citește mai departe