Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Ai de efectuat un transport de marfă în afara județului Alba? Află cum să alegi firma potrivită care să-ți asigure bunurile!

Publicat

- 610 vizualizări

Transportul mărfurilor este o misiune dificilă, atât pentru firmele cu experiență în comerț și distribuție, cât și pentru cei care sunt la început de drum și au deschis, de curând, un business în acest sector. Asta, pentru că bunurile trebuie să ajungă în perfectă stare la destinație, iar orice deteriorare aduce după sine repercusiuni financiare sau de natură juridică cu impact asupra activității companiilor afectate.

Uneori, oricât de profesioniști ar fi transportatorii, pot avea loc evenimente care duc, inevitabil, la degradarea mărfii sau la pierderea totală a acesteia. Tocmai de aceea, o asigurare a transportului ca o formă de protecție financiară accesibilă este absolut necesară. Proprietarul bunurilor este primul care ar trebui să își ia măsuri de precauție, pentru a fi despăgubit în cazul în care marfa nu ajunge la destinație în stare bună. 

Dacă ai de efectuat un transport de marfă, e indicat să alegi o firmă de asigurări serioasă. Sunt două lucruri esențiale la care ar trebui să fii atent:

1.   Ce tip de asigurare alegi

Asigurarea Cargo și asigurarea CMR/RTR sunt, de cele mai multe ori, confundate de către persoanele care vor să își asigure marfa. Asta, pentru că toate trei fac referire la problemele ce pot apărea în timpul transportului. Pentru a evita situațiile neplăcute, este bine să știi clar diferența dintre acestea și opțiunile fiecăreia.

Poți opta pentru o asigurare CARGO dacă ești proprietarul mărfurilor transportate și dorești să previi diverse situații neplăcute ce pot avea loc în orice moment. Polițele CMR și RTR se adresează doar transportatorilor, cu precizarea că limitele de răspundere pe poliță, uneori, pot fi inferioare valorii mărfurilor transportate, iar diferența dintre ele se referă strict la traseul pe teritoriul intern sau extern parcurs de aceștia pentru a livra marfa:

●       CMR este asigurarea de răspundere a transportatorului rutier, în calitate de cărăuș, pentru marfa transportată internațional;

●       RTR este asigurarea de răspundere a transportatorului, în calitate de cărăuș, pentru bunurile transportate pe teritoriul României.

De știut! Există polițe CARGO care asigură un singur transport sau, în cazul firmelor cu o frecvență mare de transporturi efectuate, pot fi emise polițe de tip abonament, care acoperă întreaga activitate a acestora. Alege ce crezi că te avantajează!

2. Riscurile pe care le acoperă o astfel de asigurare sunt extrem de importante, deoarece o marfă avariată cu rol critic poate avea un impact puternic asupra desfășurării activității unei firme. De aceea, trebuie tratată cu foarte mare grijă.

Αsigurarea CARGO ar trebui să acopere următoarele riscuri:

●       incendiu sau explozie;

●       eşuarea, scufundarea sau răsturnarea navei sau a ambarcaţiunii;

●       răsturnarea sau deraierea mijlocului de transport;

●       coliziunea sau contactul navei, ambarcaţiunii sau mijlocului de transport cu orice obiect exterior, altul decât apa;

●       descărcarea bunurilor într-un port de refugiu;

●       cheltuielile şi contribuţiile la avaria comună;

●       cheltuielile de salvare.

Este indicat să apelezi la o firma care să-ți permită să extinzi asigurarea tuturor bunurilor, pentru a acoperi riscuri specifice în funcție de natura mărfii. Pentru că nu este totuna să transporți alimente perisabile sau carton, de exemplu. De asemenea, trebuie să citești clar contractul de asigurare, pentru a ști exact ce nu acoperă polița, și să apelezi la un transportator serios.

Asigurarea CMR/RTR ar trebui să acopere pagubele produse de pierderea sau avarierea mărfurilor cauzate din vina transportatorului sau a conducătorului auto.

Este important de știut faptul că transportul pentru aceste mărfuri se realizează doar pe șosele, cu vehicule autorizate, iar șoferii acestora trebuie să cunoască prevederile legale specifice.

Transportatorii care au polițe CMR sau RTR pot opta și pentru asigurarea unor riscuri suplimentare, precum: furtul, alterarea mărfurilor în cazul mașinilor dotate cu instalații frigorifice, care se defectează în timpul transportului, asigurarea pagubelor produse în timpul încărcării sau a descărcării etc.

Specialiștii în transportul mărfurilor recomandă încheierea asigurărilor atât de către proprietarii mărfurilor, cât și de către firma transportatoare.

Este singura soluție pentru ca cel care deține marfa să fie despăgubit în cazul unor evenimente neplăcute și pentru ca transportatorul să fie acoperit atunci când marfa suferă daune.


Citește mai departe