Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

3 pași simpli către o viață fără factură la electricitate cu ajutorul panourilor fotovoltaice!

Publicat

- 376 vizualizări

În ultima vreme, facturile la electricitate au crescut tot mai mult. Unele familii au ajuns să plătească și cu 100-150 de lei în plus, în fiecare lună. Autoritățile anunță că prețul ar putea în continuare să fie majorat. Lampa cu gaz, lumânarea sau flacăra din sobă nu mai reprezintă de mult o soluție. Însă, o alternativă excelentă sunt panourile fotovoltaice, care te scutesc de plata facturii la electricitate și uneori îți pot aduce chiar și câștiguri. Un studiu spune că jumătate dintre români ar fi pregătiți să își monteze acasă un astfel de sistem. 

Trei pași simpli prin care vei scapa de imensa factură la electricitate 

Pasul 1. Cumpără panouri fotovoltaice. Ațenție, în primul rând, ține cont să găsești o companie profesionistă care să te ajute și la instalarea acestora. În al doilea rând, alege numărul corect de panouri. O casă de până la 150 de metri pătrați cu frigider, mașină de spălat, aparat de aer condiționat și alți consumatori obișnuiți are nevoie de aproximativ 12 panouri fotovoltaice. Dacă ai, în schimb, o locuință mai mare, cu o suprafață între 250 și 300 de metri pătrați și mai mulți consumatori, ar fi nevoie de apoximativ 16. Există numeroase modele de panouri fotovoltaice de la Dbsolar din care poți alege, în funcție de nevoile tale și de perimetrul locuinței. 

Pasul 2. Alege locul potrivit – În mod normal, ideal este ca panourile fotovoltaice să fie montate pe acoperiș, însă dacă ai o curte cu un teren întins, îți poți permite să le instalezi pe sol. Fii sigur că vor fi expuse la soare și că nu vor exista copaci, clădiri mai înalte, coșuri de fum sau alte obiecte care le-ar putea ține umbră. De asemnea, ține cont că este recomandat ca panourile să fie îndreptate către sud. Dacă nu este posibil, optează pentru est. 

Pasul 3. Instalează panourile. Dacă nu te pricepi, nu-ți face griji! Din fericire, nu ești obligat să faci tu asta. Lasă-i pe specialiști să își facă treaba. Abia la sfârșit, ține cont de cum se calculează unghiul în care lumina se reflectă cel mai bine. Este simplu însă: află latitudinea casei, și apoi, adună sau scade 15 grade, în funcție de anotimp. De exemplu, iarna se adaugă 15 grade, astfel încât panourile să fie mai înclinate spre orizont. 

Gata, acum că ai panouri fotovoltaice, poți sta liniștit pe canapea cu televizorul deschis, cu lumina aprinsă și cu centrala sau aerul condiționat dat la maxim. Însă, dacă faci totuși economie, energia produsă în plus va fi livrată în rețeaua națională și vei primi bani. Investiția inițială o vei recupera în aproximativ 10 ani, iar durata de viață a sistemului este de minim 25 de ani. Dacă plănuiești să te muți, nu-ți face griji, o astfel de investiție va crește categoric valoarea locuinței.

Dacă nu ai bani pentru un astfel de sistem, statul îți sare în ajutor prin programul „Casa Verde”. Se finanțează cheltuielile cu achiziția de panouri fotovoltaice cu puterea minimă instalată de 3kWp. De asemenea, sunt acoperite și cheltuielile cu montajul și punerea în funcțiune a sistemului, precum și TVA-ul aferent. Finanțarea se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, cu limita de 20.000 de lei. 


Citește mai departe