Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Printre morminte la Ocna Mureș, de ”Luminație”

Publicat

- 1.979 vizualizări

Pomenirea morţilor, pe 1 noiembrie, în Transilvania este cunoscută şi sub numele de „luminaţie”. Credincioşii catolici, ortodocşi (care au împrumutat această tradiţie), reformaţi, evanghelici, protestanţi, pregătesc din timp mormintele, curăţându-le, vopsindu-le, iar în ziua luminaţiei le împodobesc cu flori şi lumânări sau candele aprinse.

Cu ocazia ”Luminației”, așa cum este cunoscută, în popor, Ziua Morților, cimitirele din Ardeal, Banat și Maramureș se transformă în oaze de lumină, datorită sutelor de lumânări aprinse în memoria celor trecuți în eternitate.

Foto: Mihai Chiorean, 2013, Ocna Mureș, 1 noiembrie

Ne-am întâlnit iarăși în cimititul din Ocna Mureș, cei de acasă cu cei plecați prin toată lumea asta, ne-am dus fiecare la mormântul/mormintele unde avem pe cei dragi îngropați.

Fie că au părinți, bunici, străbunici, frați, surori, prieteni, ocnamureșenii cinstesc de fiecare dată memoria celor plecați dintre noi în această zi de toamnă și mai mult, în fiecare an mulți dintre noi mai aprindem o lumânare și la mormântul unui prieten, fost vecin sau fost coleg de școală. Azi nici mormintele soldaților necunoscuți nu au rămas goale, câte o floare timid pusă ici colo, sau câteva lumânari ardeau și pentru ei.

Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească în pace!

Citește mai departe