Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Economie: Cum treci prin iarnă fără să plătești facturi uriașe la întreținere

Publicat

- 720 vizualizări

Reducerea costurilor la întreținere în sezonul rece este o prioritate pentru cei mai mulți dintre noi. Cum iarna se apropie cu pași repezi, este bine să ții cont de câteva sfaturi simple, dar eficiente, pentru a minimaliza cheltuielile pentru întreținerea lunară.

Eficientizează modul de menținere a căldurii în cameră

Dacă ți-ai aerisit caloriferul și funcționează perfect, la capacitate maximă, atunci trebuie să ai grijă să împiedici pierderile de căldură din cameră prin câteva modalități extrem de eficiente.

În primul rând, lipește o folie mare din aluminiu în zona caloriferului, pe peretele din spatele acestuia, pentru a direcționa căldura spre interiorul încăperii.

Apoi, asigură-te că nu există lucruri – obiecte de mobilier, perdele, draperii, haine – ce pot împiedica degajarea căldurii din calorifer. Pe cât posibil, încearcă să eviți folosirea caloriferului pe post de uscător de rufe. Riști să rămâi fără căldură în cameră. In plus, astfel te ferești si de igrasie, care poate apărea extrem de rapid din cauza umidității.

Consumă apă într-un mod inteligent, cât mai practic

Tu cât timp lași robinetul deschis pentru ca apa caldă să ajungă la temperatura pe care ți-o dorești? Mai ales pe timpul iernii, apa se încălzește mai greu, în special în cazul apartamentelor aflate la etajele superioare ale blocului. Sunt momente în care trebuie să aștepți chiar 10-15 minute pentru a putea face un duș fierbinte sau pentru a putea spăla vasele cu apă caldă. Acest lucru atrage după sine pierderi importante de apă și, implicit, o creștere considerabilă a costurilor lunare.

Cea mai simplă modalitate de avea, pe loc, apă caldă este folosirea unui încălzitor instant. Avantajele utilizării unui astfel de dispozitiv, electric, pe GPL sau gaz natural, sunt multiple: te bucuri când vrei de apă caldă; economisești spațiu și energie (facturile lunare de energie se pot reduce cu până la 40%) și ai certitudinea că, la sfârșitul lunii, vei plăti mai puțin la întreținere. În magazinul online caloreshop.ro, găsești o gamă variată de sisteme instant de apă caldă, la cele mai bune prețuri.

Monitoriează consumul de apă și căldură

Pentru a crește confortul și temperatura din camera fără încărcarea facturii de întreținere este indicat să te folosești de apometre și de termostate, în scopul monitorizării consumului lunar de apă și căldură. În acest mod ai controlul direct asupra temperaturii din cameră și știi exact câtă apă consumi.

Ține cont și de cât timp petreci în fiecare cameră pentru a nu irosi căldura. Un truc bun este să pornești căldura în camerele pe care le folosești mai rar, cum sunt bucătăria și dormitorul, de exemplu, doar în a doua parte a zilei când te apuci de gătit și urmează să mergi la culcare.

Oprește căldura când nu ești acasă

Cum este o risipă să lași robinetul deschis minute în șir, cât te speli pe dinți sau când speli vasele, ori să “uiți” becurile aprinse prin toată casa, deși tu stai într-o singură cameră, la fel de inutila este și încălzirea unui apartament gol. Când pleci de acasă, fie că o faci pentru câteva ore sau pentru mai multe zile, nu uita să oprești căldura și să scoți aparatele electrice și electrocasnice din priză (acestea consumă curent și când nu sunt folosite).

Ține cont de aceste sfaturi dacă vrei să faci economie la întreținere în sezonul rece!

Citește mai departe