Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Cum să ne protejăm de bacterii în sezonul de vară?

Publicat

- 518 vizualizări

Vara este un anotimp recunoscut pentru numeroasele infecții cu bacterii pe care le putem lua de la mare, de la munte, chiar și de la birou. Temperaturile extrem de ridicate conduc la alterarea mâncării, a apei și astfel apar virușii enterocolici, care ne pot da mari bătăi de cap.

Astfel, trebuie să fim extrem de atenți la ce și cum mâncăm vara, pentru a evita situațiile nedorite.

Ce poți face?

  1. Bea numai apă îmbuteliată sau purificată

Apa de la robinet poate fi un adevărat focar de bacterii și infecții, iar dacă mergi în vacanță este indicat să bei numai apă îmbuteliată, pentru a evita orice fel de risc. De asemenea, acasă, optează pentru filtre pentru apă care să purifice apa de la robinet și să elimine toate impuritățile de la nivelul acesteia. În acest fel, te vei putea bucura și de mineralele și nutrienții conținuți de apa de la robinet, iar în același timp nu îți vei face probleme legate de posibile bacterii pe care le poți lua.

  1. Spală foarte bine legumele și fructele

Se știe că vara consumăm extrem de multe legume și fructe, iar aceast lucru este, iarăși, o cauză a frecventelor infecții cu bacterii la nivel digestiv. Este extrem de important ca toate alimentele pe care le consumăm să fie spălate bine, iar faptul că majoritatea legumelor și fructelor sunt tratate cu tot felul de substanțe reprezintă un motiv în plus pentru a le spăla cât poți de bine.

  1. Fă mișcare pentru a-ți întări imunitatea

Vara este o adevărată plăcere să ieși seara în parc și să faci o oră de jogging în aer liber. Acest lucru nu doar că te relaxează și te binedispune, ci îți și întărește sistemul imunitar astfel încât să facă față oricărui tip de bacterie sau virus. Având în vedere că temperaturile sunt numai bune pentru sport în aer liber, este indicat să lași deoparte exercițiile în sală și să faci sport afară. Vei constata imediat beneficiile pe care le are, de la oxigenarea creierului, la respirația mult îmbunătățită și corp tonifiat.

  1. Evită să îți cumperi mâncare gătită în condiții improprii

Cu toții cunoaștem celebrele tarabe de la mare cu porumb fiert, clătite, shaorma etc. De obicei, acestea sunt gătite în condiții greu de imaginat și într-o mizerie cruntă, așa că recomandarea este să eviți pe cât posibil să îți cumperi mâncare de acolo, altfel te vei alege cu o enterocolită de toată frumusețea. Nenumăratele controale de pe litoral nu fac altceva decât să întărească această informație și să ne convingă de faptul că e mai bine să ne abținem decât să suferim mai târziu.

Ca să concluzionăm, vara, corpul nostru este supus multor infecții cu bacterii și viruși, însă dacă avem un organism puternic și un stil de viață disciplinat, atunci ne vom feri de astfel de neplăceri. Este important să avem grijă de unde mâncăm, ce mâncăm și mai presus de toate, să spălăm foarte bine alimentele pe care le consumăm.

Citește mai departe