Suntem şi pe:

Sport

Oniga Romul – Amintiri, emoţii şi bucurii la Stadionul „SODA” din Ocna Mureş

Publicat

- 1.757 vizualizări

În luna iulie a acestui an, stadionul „SODA” a primit  vizita celui mai în vârstă component al formaţiei Soda (Flacăra şi Energia), Ocna Mureş din perioada 1950-1959, domnul Oniga Romul (Romi).

Născut pe 14 februarie 1935 la Uioara de Sus, într-o familie de 11 copii, a început fotbalul la echipa din Uioara de Sus alături de alţi doi fraţi, Aurel şi Ioan Oniga care au evoluat şi ei pentru Solvay Uioara şi Soda Ocna Mureş. În 1950 după terminarea cursurilor de la Şcoala Elementară de la Uioara, începe cursurile Școlii Profesionale de Chimie de la Castelul Teleki din Uioara de Sus unde director era fotbalistul şi antrenorul Rudi Moldovan care pregătea și echipa de fotbal Soda.

În 1954 joacă pentru echipa Uiorii de Sus la care evolua printre alţii și Nemeş N, Suciu I, Hanga I, Mazinger, Trifan I. şi Sălajan în meciul de deschidere dintre Soda Ocna Mureş şi naţionala mare a Românei în prezenţa a peste 5000 de spectatori. În perioada cât a evoluat pentru formaţia Soda în campionatul regional Cluj, el a fost antrenat de Rudi Moldovan, Morar Iuliu şi Titi Stancu. Romul Oniga a jucat pe posturile de atacant şi extremă dreapta şi a marcat peste 20 goluri în meciuri de campionat şi cupă pentru echipa Soda. Pe lângă meciurile de tradiţie desfaşurate de formaţia Soda împotriva echipei Salina (ASSU) din oraş, unul din meciurile pe care şi-l aminteşte cu mare bucurie este victoria cu 4-2 din deplasare din anul 1956 împotriva rivalei din raion, Metalul Aiud, când atacantul Oniga Romi a marcat două goluri. Atacantul Oniga Romi a fost unul dintre componenţii de bază ai formaţiei Soda din acei ani jucând alături de alţi jucători care au evoluat sub culorile alb-albastru printre care amintim: Rusu Anghel şi Sâmpălean Gh.- portari, Dobocan Lăurean, Vancea-Copil, Stanciu Ilie, Osz Iosif, Egyeg Alexandru- căpitanul echipei, Crăciun Anghel, Dezmaş Cioli, Mareş, Martin Ţuţu, Mârza Iuliu, Burian Anghel- Biju, Krauss Viorel, Szabo Ernu şi Oniga Ioan-  jucători de câmp.

Felicitări pentru toată activitatea desfăşurată la clubul „SODA” şi multă sănatate, nea Romi!!!

Publicitate

Top articole ultimele 30 zile


AiudulMeu | La Târnăveni

Copyright © 2020 Powered by First design