Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Revizia tehnica a masinii – De ce trebuie sa o faci atunci cand pleci la drum

Publicat

- 498 vizualizări

Aflati in pragul sezonului estival, suntem tot mai dornici sa parasim melagurile autohtone si sa plecam in vacante pline de distractie si aventura. Ce poate fi mai plapitant decat sa facem un tur al capitalelor europene sau sa ne delectam cu litoralul de pe coasta Balcanica, bucurandu-ne de libertatea de miscare si confortul oferit de masina personala. Inainte de o astfel de calatorie este esential sa ne asiguram ca masina noastra se afla in cele mai bune conditii pentru a fi capabila sa strabata distante de mii de kilometri.

Pentru cei care se pregatesc sa plece intr-un concediu cu masina personala, in cele ce urmeaza, vom dezvalui cateva secrete ce tin de revizia tehnica amanuntita a masinii dar si stilul de condus potrivit pentru un drum lung. O astfel de calatorie va testa cu siguranta rezistenta masinii, insa daca aceasta este pregatita corespunzator, indiferent daca este noua sau mai veche, nu vor aparea probleme neplacute care sa-ti dea peste cap planurile. Sa vedem, asadar, in ce consta o verificare a masinii.

In prima faza trebuie verificate filtrele de ulei si functionalitatea motorului, cu atat mai mult cu cat a trecut mai bine de jumatate de an de la ultima verificare sau ai strabatut peste 10 000 de km in ultima perioada. Astfel te asiguri ca motorul nu iti va face probleme pe drum. De asemenea, te sfatuim sa verifici bateria masinii, si sa o reincarci sau chiar sa o inlocuiesti daca aceasta nu se afla la randamentul optim. Indiferent de modelul masinii, fie ca ai nevoie de o baterie audi a6 , sau o baterie Audi A4 , pe acest site gasesti o gama foarte variata de baterii care se aliniaza celor mai exigente cerinte ale industriei auto.

Pentru siguranta ta este esential sa verifici uzura placutelor de frana, iar daca sunt intr-o stare deteriorata, sa le inclouiesti cu unele noi. De asemenea, ai in vedere zgomotele produse de motor sau de suspensii deoarece acestea semnaleaza potentiale probleme mecanice care iti pot face surprize neplacute la drum lung. Asadar, pentru a evita cheltuieli mari si stationari neplanificate in plina autostrada, asigura-te ca masina ta functioneaza optim din punct de vedere tehnic.

Nu sunt de neglijat nici perifericele, si anume lamele stergatoarelor, sistemul de iluminat si desigur, anvelopele. Stergatoarele de parbriz trebuie sa fe intr-o stare buna de functionare deoarece vom circula cu viteza pe autostrazi, iar in caz de ploaie, vizibilitatea trebuie sa fie cat mai buna. Tot din perspectiva vizibilitatii si a sigurantei, sistemul de iluminat trebuie sa functioneze fara cusur. Chiar daca schimbam anvelopele in mod regulat, este esential sa avem si o roata de rezerva in caz de pana.

Asadar, am trecut in revista importanta unei revizii tehnice a masinii inainte de a porni la drum, insa trebuie sa fim constienti ca pe langa aceasta intervin si alti factori precum: experienta de condus si starea fizica a soferului, alegerea traseului si anticiparea costrurilor de autostrada, parcari, etc, conditiile meteo, evenimente neprevazute precum blocaje in trafic sau chiar accidente. In orice situatie noua, care implica aventura si necunoscut, riscurile nu pot fi ocolite in totalitate insa cu siguranta pot fi minimizate.

Sursa imagine: shutterstock.com

 

Citește mai departe