Suntem şi pe:

Articolele zilei

Se surpa pamantul sub orasul Ocna Mures

Publicat

- 451 vizualizări

Situatie grava la Ocna Mures. Azi dimineata in apropierea magazinului PLUS s-a descoperit o groapa imensa de circa 10 metri diametru formata probabil prin surparea pamantului. Potrivit primarului Augustin Drăguţ surparea pământului ar fi fost provocată de prăbuşirea tavanului unei galerii din câmpul de sonde.Se stie ca in acea zona exista la o anumita adancime cum e de altfel exista sub aproape tot orasul, o retea de galerii de la fosta mina de sare, acum aceste galerii sunt pline cu apa. Magazinul a fost inchis repede si deconectat de la utilitati. Primim vesti ca apar fisuri in pamant vazand cu ochii. O fisura se intinde pana la cladirea Administratiei Finantelor O alta a afectat sensul giratoriu. S-a intrunit comitetul de situatii de urgenta care acum monitorizeaza situatia. Revenim cu amanunte!

Un locatar din unul din blocurile care sunt acum evacuate ne-a relatat telefonic ca azi noapte in jurul orei 2 noaptea s-a auzit o bubuitura urmata de vibratii resimtite in blocul unde locuia. Alarma de la Magazinul Plus s-a declansat in acel moment. Atunci a inceput totul…

UPDATE ora 23:20 Situatia e stabila, craterul nu mai isi mareste diametrul pentru moment, oamenii care monitorizeaza situatia au pus niste semne si se pare ca nu mai avanseaza.

UPDATE 21:00 Situatia pare pe moment stabila, se pare ca fisurile s-au oprit si craterul nu mai isi mareste diametrul. se aud in noapte sunete dar mai rar de la obiectele care cad in groapa cu apa.Pe sonda aflata in spatele locului unde a fost PLUS s-a pus un reflector pentru a fi monitorizat. Daca ramane in picioare pana dimineata am scapat.

UPDATE 20:00 Pentru a evita blocarea site-ului si pentru ca am primit foarte multe imagini cu dezastrul din  Ocna Mures am creat o galerie foto pe contul de Facebook al orasului pentu a prelua sa zicem asa din traficul imens care e acum pe site-ul www.ocna-mures.info

Update 18:30 Sala de sport noua a orasului a devenit locul unde oamenii isi cara oamenii mobila si ce au mai de pret.Oamenii vor fi gazduiti la spitalul orasenesc in aceasta noapte.

Update 18:10 Sunt evacuate in continuare blocurile 35, 36, 37 si blocul de deasupra fostei cofetarii. Imagini dezolante , oameni carand mobila, batrani cu valize, disperare si panica. Uioara de Sus este rupta de lume se poate ajunge doar pe jos. Deja cei cu masini folosesc ruta ocolitoare de sub Castel.Dumenzeu sa ne ajute. Inca nu s-a terminat se pare…

UPDATE 18:00 Noi poze adaugate in galeria de mai jos

Inspectoratul pentru Situatii de urgenta comunica ultimele date despre evolutia fenomenelor din orasul Ocna Mures:
– au fost evacuate 19 persoane si bunurile din: casa parohiala a Bisericii Ortodoxe din Ocna Mures, trezoreria Ocna Mures, din 2 cabinete medicale si 1 magazin. Actiunea de evacuare continua, iar fenomenul de surpare a terenului continua.
– Magazinul Plus a fost distrus in totalitate, fiind prabusit pe o suprafata de aproximativ 70 %, iar o casa de locuit are un perete distrus.
– exista fisuri in structura de rezistenta la cladirea Trezoreriei Ocna Mures, la 2 case de locuit, la 1 magazin si la 2 cabinete medicale din care unul de radiologie dentara.
– Str. Nicolae Iorga este surpata pe o distanta de aproximativ 200 m.
– suprafata craterului este de aproximativ 1800 mp (teren pe care se afla Magazinul Plus si parcarea acestuia) .
– alimentarea cu gaz este intrerupta fiind afectati un numar de 1500 persoane.
– alimentarea cu energie electrica si apa este intrerupta numai in zona evenimentului.

Forte si mijloace care intervin:
– I.S.U. Alba actioneaza cu 8 ofiteri, 59 de subofiteri, 1 P.C.
– mijloace: 4 autoturisme, 1 APCA, 3 autocamioane, 1 ambulanta SMURD, 1 Mp remorcabila, 1 barca pneumatica, 1 autospeciala pentru descarcerari grele;
– I.J.J. – 1 autocamion, 3 autoturisme, 4 ofiteri si 18 subofiteri;
– I.P.J. – 4 autoturisme si 25 de cadre;
– M.Ap.N – U.M. 01684 – 10 cadre si 1 autocamion;
– CLSU si SVSU Ocna Mures actioneaza cu 30 de persoane si 1 autospeciala si mijloace de transport;
– cate o echipa de la E-on gaz, Electrica si APA CTTA.
– CJSU Alba – 23 de membrii si 8 autoturisme.

Crucea Rosie Filiala Alba a distribuit 120 de paturi si 20 de paturi pliante.

Masuri intreprinse:
In urma sedintei CJSU Alba care a avut loc la ora 13.00 la sediul Primariei Ocna Mures s-au dispus masuri pentru:
– avertizarea populatiei din zona si pregatirea pentru evacuare daca situatia impune.
– intreruperea alimentarii cu gaz, apa si energie electrica a zonei;
– efectuarea in regim de urgenta a unui studiu geotehnic;
– marcarea perimetrului afectat si interzicerea accesului in zona respectiva;
– monitorizarea permanenta a evolutiei fenomenului si indentificarea zonelor posibil a fi afectate avand in vedere ca fenomenul de surpare continua;
– asigurarea ordinii si linistii publice in orasul Ocna Mures;
– asigurarea pazei bunurilor materiale evacuate;
– interzicerea circulatiei rutiere in zona;
– asigurarea iluminatului cu proiectoare si generatoare in zona pentru continuarea actiunilor de interventie si monitorizarea fenomenului pe timpul noptii. (preluare Citynews alba)

UPDATE ora 16.40. La Ministerul Economiei s-a întrunit la această oră un comitet de criză, format din Gabriel Muraru, directorul general al Societăţii Naţionale a Sării (aflată în subordinea ministerului), directorul tehnic al societăţii – Francisc Torpeny şi directorul general adjunct al Direcţiei Generale pentru Resurse Minerale din minister – Octavian Turcaru.”În prezent suntem în curs de evaluare a situaţiei. Proiectantul va ajunge în scurt timp la faţa locului, va face măsurătorile necesare şi vom da publicităţii primele concluzii”, a declarat pentru „Adevărul” Francisc Torpeny.

Potrivit acestuia, locul unde pământul s-a surpat este la 80-100 de metri de o sondă a societăţii care nu mai funcţiona. „Această sondă a fost în producţie din anii 1940 până în anii 1970”, a adăugat oficialul Societăţii Naţionale a Sării.

Acesta a arătat că, prin urmare, nu se pune problema ca această situaţie să fi apărut din cauza unor investiţii nerealizate sau prost efectuate. „Acolo sunt probleme legate de infiltraţiile din pânza freatică, apărând astfel fenomenul de dizolvare”, a mai spus Torpeny.

UPDATE 15:30 Ocna Mures este survolat de un elicopter care analizeaza situatia. O portiune dintr-o casa aflata in apropiere s-a daramat.

UPDATE 15:00 Sunt evacuati oamenii din blocurile aflate in apropierea magazinului PLUS. Este de asemenea evacuata Parohia.

UPDATE 14:30 Situatia ramane tensionata craterul inghite totul, magazinul PLUS nu mai este! Orasul a ramas fara curent si gaze.

UPDATE 12:30 Craterul se mareste constant si oamenii s-au mobilizat :ajuta la salvarea bunurilor din cladirile si firmele din apropiere.Din pacate magazinul Plus nu a reusit sa salveze nimic. Circulatia este inchisa pentru a ajunge in oras se face la dreapta pe una din strazile de dupa Podul Nou , podul peste Mures.

UPDATE 12:00 Magazinul PLUS continua sa se prabuseasca, apar fisuri noi iar craterul ameninta sa inghita si Service-ul auto din apropriere si un depozit de materiale de constructii.

UPDATE 11:50: Magazinul PLUS a inceput sa se prabuseasca!!!

UPDATE ora 11.30: Cumunicat de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă despre situaţia de la Ocna Mureş:

„În urma raportului operativ primit de la Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Ocna Mureş s-a anunţat producerea unei surpări de teren cu diametru de 7-8 m, aceasta producându-se în apropierea unui magazin din Ocna Mureş.

Fenomenul se datorează apei sub presiune provenită de la o sondă aparţinând S.C. Salina R.A. din oraşul Ocna Mureş, care a ajuns la suprafaţă. Sonda se află la o distanţă de aproximativ 100 m distanţă, iar craterul se află la aproximativ 10 m de magazin. Craterul care în prezent are un diametru de 7-8 m tinde să se mărească din cauza apei sub presiune, care a ajuns la suprafaţă şi spală marginile acestuia.

La acestă oră intervin specialişti ai S.C. Salina R.A. pentru depresurizarea sondei. Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Ocna Mureş a luat masuri pentru evacuarea magazinului, interzicerea accesului în zonă şi monitorizarea evoluţiei fenomenului prin amplasarea de ţăruşi martor.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba a dispus deplasarea în teren a unei comisii formate din personal de la ISU Alba, ANIF Alba, Inspectoratul Teritorial în Construcţii Alba, pentru stabilirea măsurilor care se impun“.

Au colaborat la realizarea acestui articol: Adi Martin X5, Angela Maria X3, angel si Cristina Suciu

 

Publicitate

Top articole ultimele 30 zile