Suntem şi pe:

Evenimente

Dezvelire placă comemorativă la Ocna Mureș cu ocazia Centenarului României

Publicat

- 1.961 vizualizări

Premergător Unirii Transilvaniei cu Vechiul Regat al României, înfăptuită acum 100 ani, în data de 20 noiembrie 1918, Consiliul Național Român central a anunțat convocarea Marii Adunări Naționale la Alba Iulia – argumentul alegerii locației fiind îndelungata istorie a orașului strâns împletită de istoria românilor: Unirea Țărilor Române înfăptuită de Mihai Viteazul, supliciul lui Horea, Cloșca și Crișan.

Astfel, pentru omagierea celor care au înfăptuit Unirea, Consiliul Județean Alba a realizat pentru fiecare unitate administrativ teritorială din județ, plăci de alamă cu numele reprezentanților cercurilor electorale, exmișilor, reprezentanților bisericilor, ai societății civile, sistemului de învățământ, reuniunilor de meseriași, de pe teritoriul actualului județ Alba, care au fost desemnați să participe la 1 Decembrie 1918, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, locul unde s-a hotărât unirea.

Plăcile comemorative vor fi dezvelite concomitent în tot județul Alba, pe 20 noiembrie 2018, ora 16.00, exact la 100 de ani de la momentul în care Consiliul Național Român Central a anunțat convocarea la Alba Iulia a reprezentanților. Dezvelirea plăcilor omagiale se va face în timp ce în toate bisericile din județul Alba vor începe să bată clopotele de 100 ori, pentru cinstirea Centenarului României.

O astfel de placă va fi dezvelită și la sediul primăriei din Ocna Mureș. Pe ea vom regăsi numele reprezentanților din Ocna Mureș (Uioara)  care au participat pe 1 Decembrie 1918, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia:

Delegați cercuri electorale

Publicitate

  1. Dr. Iuliu Morariu, născut la 1879 – dec. ? – Dr. Avocat în Murăș Uioara (Ocna Mureș)
  2. Petru Roșca, născut în 1886 – decedat: 1940 – preot în Murăș Uioara (Ocna Mureș)
  3. Marian Dreghici, născut în 1886 – decedat: 1965 – muncitor (stegar) Murăș (Ocna Mureș)
  4. Ștefan Roșian, născut în 1867 – decedat: 1937 – profesor Blaj
  5. Dr. Ionel Pop, născut în 1889 – decedat: 1985 – Dr. Avocat în Murăș, (Ocna Mureș)

 

Delegați ai instituțiilor, breslelor, asociațiilor, reuniunilor, colegiilor, societăților

  1. Protopopiatul Greco – Catolic Murăș, Uioara – Emil Pop: Protopop, paroh în Murăș-Uioara
  2. Reuniunea învățătorească din tractul Murăș, Uioara – Romul Moldovan: învățător

 

Aceste plăci care se vor regăsi în fiecare unitate administrativ teritorială din județul Alba și vor fi amplasate pe clădirea primăriei sau pe altă clădire reprezentativă, constituie un moment amplu care se întregește la Sala Unirii prin două plăci de mari dimensiuni care cuprind numele tuturor delegaților la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918.

 

Desfășurarea ceremoniei de dezvelire:

Locația: sediul primăriei

Publicitate

Data: 20 noiembrie 2018, ora 16.00

Ora 16.00: Dezvelirea plăcii omagiale în timp ce în toate bisericile din județul Alba vor începe să bată clopotele de 100 ori, pentru cinstirea Centenarului României.

Ora 16.05: Citirea mesajului de către reprezentantul Consiliului Județean Alba

Ora 16.15: Moment religios/Cuvântări (dacă e cazul)

Publicitate

Citește mai departe