Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Avertizare de vreme rea: averse torențiale, grindină, rafale puternice ale vântului, descărcări electrice

Publicat

- 2.128 vizualizări

FENOMENE AȘTEPTATE INTERVAL: 12.06, ora 17 – 13.06, ora 23
Manifestări asociate instabilității atmosferice (averse torențiale, grindină, rafale puternice ale vântului, descărcări electrice) și cantitiăți importante de apă cumulate pe parcursul intervalului

DESFĂȘURARE:
1. În seara zilei de marți, 12.06, principala zonă predispusă fenomenelor severe (DAR IZOLATE) va fi nordul Crișanei, al Moldovei și Maramureșul. În aceste zone, sunt posibile dezvoltări rapide, ori deplasări ale sistemelor multicelulare dinspre Ungaria. Ucraina.
– Pericole: ploi torențiale, grindină izolată de dimensiuni medii 2-4 cm și vijelii (rafale de 60…90 km/h).

2. În noaptea de marți spre miercuri 12 spre 13.06, modelele de arie limitată sugerează formarea unui MCS puternic în vestul Ungariei. Acesta va traversa tara vecină, iar cel mai probabil va pătrunde în tara noastră, prin Banat/Crișana, în a doua parte a nopții. În scenariul cel mai favorabil, MCS-ul va rezista până în Transilvania.
– Pericole: ploi torențiale, cantități de apă importante în timp scurt, posibil – izolat – grindină de dimensiuni medii 1-2 cm și vijelii (rafale de 50…70 km/h).

3. În cursul zilei de miercuri 13.06, mai ales după orele prânzului – se vor forma furtuni orografice în zonele montane. Până în orele serii, acestea vor cuprinde Transilvania, zonele de deal, Banatul, Crișana și Maramureșul. În zona Banatului este posibilă pătrunderea unui MCS dinspre Serbia, cu o linie de vijelie puternică. Către orele serii, nu este exclusă apariția furtunilor și în zonele deluroase din sud, ce pot coborî până în zonele de câmpie către orele nopții unde nu poate fi exclusă de asemenea posibilitatea formării unui MCS.
– Pericole: ploi torențiale, cantități de apă foarte importante în timp scurt, grindină de dimensiuni medii și mari (2-5 cm, izolat peste 5 cm) și vijelii puternice (rafale de 70…100 km/h).

PROGNOZĂ:
1. În zona marcată cu roșu (nivel 3) vor fi posibile cantități de apă deosebit de mari, punctiform până la 120…140 mm în cursul întregului interval. Cu șanse mai reduse, nu este exclusă izolat grindina cu diametrul de peste 5 cm sau vijelii puternice cu rafale de peste 100 km/h.

– Fenomenele se vor produce cel mai probabil în cursul zilei de 13.06 și mai puțin probabil în noaptea de 12 spre 13.06.

2. În zona marcată cu portocaliu (nivel 2) vor fi posibile cantități de apă deosebit de mari, punctiform până la 70…90 mm în cursul întregului interval. Cu șanse mai reduse, nu este exclusă izolat grindina de dimensiuni medii (2-3 cm) sau vijelii puternice cu rafale de peste 70…90 km/h.

3. În zona marcată cu galben (nivel 1) vor fi posibile vijelii cu rafale de 70…80 km/h, grindină de medii dimensiuni (2-4 cm) și mai puțin cantități de apă importante (punctiform spre 50 mm). În aceste zone, fenomenele menționate se vor manifesta pe arii mult mai restrânse.

– Către orele serii și în prima parte a nopții, nu poate fi exclusă posibilitatea apariției unor vijelii puternice, în zonele de câmpie din Oltenia și vestul Munteniei.

Prognoză neoficială: Severe Weather-România, 12.06, ora 14:55. Pentru informații și avertizări oficiale consultați site-ul Administrației Naționale de Meteorologie (www.meteoromania.ro).

Citește mai departe