Suntem şi pe:

Articolele zilei

25 octombrie, Ziua Armatei Române. Zi de cinstire la Ocna Mureș pentru eroismul si jertfele ostașilor români

Publicat

- 408 vizualizări

A devenit tradiţie ca fiecare armată să îşi aibă o sărbătoare a sa. Fiecare zi a unei armate reprezintă un moment important, impregnat de simbolismul şi semnificaţiile proprii doar acestei instituţii, cu rol important între structurile de fundamentale, de bază, ale statului modern.

25 octombrie 2017 este Ziua Armatei Române iar la Ocna Mureş această zi a fost o lecţie de istorie şi de umanitate pentru un grup de elevi ai Liceului Teoretic „Petru Maior” din Ocna Mureş. Clasa a X-a B împreună cu diriginta clasei, doamna profesoară Cristea Maria și domnul profesor Ursa Ionuț s-au deplasat la cimitirul orașului unde au depus o coroană de flori, au aprins câteva lumânări și au păstrat un minut de reculegere la mormintele eroilor cunoscuți și necunoscuți căzuți în luptele duse pe zona orașului Ocna Mureș.

Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. 25 octombrie 1944 semnifică data eliberării totale a teritoriului național de sub ocupație hortysto-fascistă. Ultimele orașe eliberate au fost Satu Mare și Carei.

Eliberarea întregului teritoriu național s-a obținut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajați nemijlocit în luptă, între 23 august și 25 octombrie 1944. Dintre aceștia, au fost uciși sau răniți circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.

Publicitate

Nu putem decât să salutăm gestul cadrelor didactice și a elevilor și să ne reamintim, de câte ori este nevoie, că noi existăm astăzi datorită sacrificiilor acestor eroi. Din păcate uităm și devenim tot mai indiferenți față de aceste evenimente.

 

 

 

 

Publicitate

 

 

 

 

 

Publicitate

 

 

 

 

 

Publicitate

 

 

 

 

 

Publicitate

 

 

Citește mai departe