Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Informare Primăria Ocna Mureș

Publicat

- 1.155 vizualizări

 

Pentru a ințelege mai bine funcționarea Unității Medico-Sociale și a rolului ei în viața socială și medicală din Ocna Mureș, vă prezentăm următoarele amănunte tehnice.

UMS Ocna Mureș funcționează în baza HG 412/2003 și a Instrucțiunilor nr. 1/507/2003 de aplicare a HG.

UMS este instituţie publică specializată, cu personalitate juridică, în subordinea autorităţilor administraţiei publice locale, care acorda servicii de îngrijire, servicii medicale, precum şi servicii sociale persoanelor cu nevoi medico-sociale.

Veniturile UMS provin din subvenții din partea bugetului local și din partea bugetului de stat, precum și venituri proprii, acestea din urmă provenind din contribuția personală a persoanelor asistate. Această contribuție personală este stabilită prin hotărâre de Consiliu local, în cazul nostru HCL nr. 15/2017. Această hotărâre stabilește la 1200 lei cuantumul contribuției personale.

Toate aceste sume trebuie să acopere cheltuielile de personal, plata utilităților, precum și cheltuielile de întreținere a asistaților internați (hrană, medicație etc).

Pentru 2016, veniturile UMS Ocna Mureș au fost de 1.552.325 lei, din care 703.219 lei venituri proprii, subvenții de la bugetul local 360.160 lei, subvenții de la bugetul de stat 489.000 lei.

Cheltuielile de personal au fost susținute de bugetul de stat și de o parte din veniturile proprii, iar cheltuielile pentru bunuri și servicii au fost susținute de bugetul local și de venituri proprii.

Unitatea medico-socială Ocna Mureș reprezintă un sprijin consistent pentru persoanele cu nevoi sociale. Pentru cei care nu au fost niciodată acolo, pentru cei care nu au rude internate acolo, totul pare ceva foarte simplu și banal. La fel și pentru cei ce lansează invective, jigniri la adresa personalului unității.

Sunt persoane care, prin acțiunile lor, își doresc prin orice mijloace desființarea Unității Medico-Sociale Ocna Mureș. Motivul invocat? Se cheltuie bani ce pot fi folosiți în alte părți, bani de la bugete. Motivul real? Manipulări, de cele mai multe ori politice. De ce să funcționeze ceva care merge bine? Mai bine distrugem tot.

Fiecare om internat acolo are o vârstă înaintată. Fiecare om internat acolo are o poveste tristă, dureroasă. O poveste pe care o poartă și rudele lor, acolo unde ele mai există. Ajungem să aruncăm ca pe o măsea stricată pe cei care acum sunt neputincioși, dar care cândva erau utili societății? Ne batem joc de cei care au singura vină că acum sunt bătrâni și nu se pot întreține singuri?

Avem o populație din ce în ce mai îmbătrânită. Ce facem cu cei care, după o viață de muncă, devin neputincioși? După mentalitatea unora probabil ar trebui să-i lăsăm în mizerie și neputință.

Administrația locală a orașului Ocna Mureș refuză să își bată joc de bătrânețea celor aflați în nevoie. De aceea subvenționează, ori de câte ori este nevoie, activitatea socială și medicală a Unității Medico-Sociale, extinderea ei. De asemenea, susține activitatea desfășurată de angajații acestei unități.

Orice acuzație trebuie și demonstrată. Acuzațiile lansate aiurea și care nu au un suport real reprezintă doar halucinațiile unor minți afectate de tulburări psihice grave. Același lucru este valabil și pentru supoziții fanteziste sau jigniri.

Primar,           

Silviu Vințeler

Citește mai departe