Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Se asfaltează strada Horea

Publicat

- 455 vizualizări

 

 

Strada Horea din Ocna Mureș nu e stradă ca oricare. E o stradă oarecum atipică, mai ales în ceea ce privește istoria, dar mai ales întreținerea ei. Sau mai bine zis neîntreținerea.
   

De ce spun asta? Pentru că de la inundarea minelor Salinei din 1978 pe acolo nu s-a mai investit nimic sau oricum sume infime. Carosabilul a fost până de curând din acea piatră cubică pe care o mai vedem doar la trotuarele uitate și rămase așa de prin perioada interbelică. Lucrări de întreținere a rigolelor de apă pluvială zero cu inundații prin curți în fiecare vară la ploi torențiale, trotuarele rămase parcă de pe vremea când se începea exploatarea sării în oraș, prin secolul 18-19. Lucrările pentru utilități au tot fost evitate pentru că e mai ușor să te ascunzi, să stai degeaba zicând că strada Horea e zonă cu risc mare și să nu muncești. E mai comod, fără bătaie de cap cu proiectarea, cu execuția, cu supravegherea și recepția lucrărilor.
    Anul acesta în sfârșit, după câteva decenii de uitare, strada Horea revine în atenție și este asfaltată. Evident, după ce s-au făcut lucrările pentru utilități, în special canalizarea.
    Ce înseamnă asta? În primul rând e o dovadă a faptului că zona nu este, așa cum se zice, chiar o zonă de risc mare pentru lucrări de infrastructură. E o zonă sigură în care dacă se intervine cu cap nu există riscuri de distrugere, ba mai mult, se pot aduce aici și utilitățile pentru condiții mai bune de trai, crește siguranța zonei.  
    Au trebuit aproape 40 de ani pentru a ne convinge de acest lucru. I-a mai trebuit unei administrații locale curajul de a înfrunta cutumele locurilor și de a privi totuși în viitor, de a urni timpul oprit pe strada Horea. Mai bine mai târziu decât niciodată, bine că s-a găsit cineva să facă și treaba asta. Nu e vorba de curaj, e vorba de responsabilitate și de implicare.
    Ce mai înseamnă lucrările din ultimul timp de pe strada Horea? Mai înseamnă și că locuitorii străzii respective devin mai liniștiți din punct de vedere a siguranței, beneficiază în sfârșit de utilități la capacitate corespunzătoare și, mai ales, prin refacerea rigolelor se vor evita pe viitor inundațiile pe care ploile torențiale de vară le produc pe stradă.
    Probabil mulți au crezut că nu vor mai vedea vreodată strada Horea refăcută, asfaltată, cu rigole și trotuar. Ba din motive de siguranță, ba că nu sunt bani, proiect ori executant.
    Adevărul e că dacă într-adevăr se vrea a se face ceva pentru locuitorii orașului, atunci se poate. Se găsesc și bani, și proiect, și executant, se demontează și cutumele că în zonele cu risc nu se poate face nicio lucrare de infrastructură rutieră ori de utilități.
    Uite că se poate, fără riscuri, crescând în același timp confortul și siguranța oamenilor ce locuiesc pe strada Horea.

 

 

 

 

 

Citește mai departe