Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Dezastru in Ocna Mures si CIUNGA

Publicat

- 2.206 vizualizări

Inundatii Ocna Mures

In urma precipitatiilor abundente din noaptea de luni inspre marti mai multe case au fost inundante mai ales pe strada Closca (din ce am aflat acum in aceasta dimineata), inclusiv casa parintilor mei. Am sunat la Primarie si mi s-a spus ca si strada Mihai Viteazul este afectata Lacului… Mi s-a spus ca deja autoritatile sunt pe strazi si au apelatla ajutoare in orasele invecinate. Ora 19.00 Pe strada Closca de exemplu apele au scazut foarte putin circa 10 cm deoarece canalizarea este infundata undeva in zona Liceului Teoretic si unde se lucra in aceste momente. In Unirea 2 zona Baltaret situatia este si mai grava un dig  s-a rupt si a inundat peste 100 de gaspodarii. Pericolul nu a trecut inca norii dau tarcoale si acum orasului, de cateva minute a mai avut loc o ploaie torentiala de scurta durata. Raul Mures se umfla de la o ora la alta amenintand sa iasa din matca. Conform autoritatilor din zona, in Ocna Mures s-a batut recordul la cantitatea de apa cazuta: 70 litri pe metru patrat!

Ora 19:30 se produce un dezastru! Se rupe barajul de beton de langa Targul de porci si se produce o viitura care matura jumatate din oras.

Nu mai am cuvinte am primit foarte multe poze si video  o sa le pun am fost in situatia unuia a carui parinti isi vad agoniseala de-o viata dusa pe apa sambetei…

Miercuri 23 iunie 2010 dupa 24 ore de la tragedie:

adevarul.ro :

O femeie de 66 de ani din Uioara de Jos, care a fost dată dispărută în urma ploilor de ieri a fost găsită moartă la aproximativ 200 de metri depărtare de casă. Viitura care a lovit satul ce aparţine de Ocna Mureş a omorât animale şi a scos copaci din rădăcină.În urma ploilor de ieri după amiază, apa de pe valea Cinga, care străbate satul Uioara de Jos, a crescut, iar viitura care s-a format a luat pe sus casa Anei- Maria Druia de 66 de ani. Femeia a fost dată dispărută ieri după ora 23.30. După mai multe ore de căutare trupul neînsufleţit al femeii a fost descoperit la o distanţă de aproximativ 200 de metri de locul unde se afla casa ei.La momentul la care viitura a lovit casa femeii aceasta se afla în locuinţă. Ana Maria Druia era văduvă şi locuia singură şi avea o fată care locuia la Sighişoara. Trupul femeii a fost găsit de Silvestru Precup, un vecin. „Am găsit-o  azi noapte, după nenorocire, la o distanţă de  50 de metri de casă, Inundatii uioara de josdezbrăcată. Casa ei s-a aflat chiar pe direcţia apei şi ăsta a fost ghinionul ei. Noi abia am scăpat după ce am baricadat uşile, am văzut că se întunecă cerul şi ne-am speriat. Nu a plouat mai mult de o oră dar apa avea trei metri înălţime“, a spus Silvestru Precup. Experinţa de coşmar a fost trăită şi de Maria Groza care a scăpat de furia apelor după ce a urcat în podul casei sale. „Aşa ceva nu am mai văzut. M-am gândit că nu mai scap cu viaţă. Era apă de un metru în casă. Totul e distrus, mobilă, haine“, a spus femeia.Locuitorii din alte trei case din satul Uioara de Jos stau să se prăbuşească, locatarii au fost evacuaţi. Alte peste 100 de case în satul aparţinător de Ocna Mureş şi alte 250 de case din oraş au fost inundate. „Nu ţin minte să mai fi trăit aşa ceva. Cantitatea de apă a fost de 256 de litri pe metru pătrat şi în urmă cu o zi, am avut o alătă maximă pentru judeţul Alba, 70 de litri pe metru pătrat. Păsările de curte au fost luate de ape şi au murit şi alte animale. Câţiva norocoşi au reuşit să-şi salveze porcii“, a spus primarul Augustin Drăguţ, de la Ocna Mureş.

 

Mai jos aveti cateva linkuri catre articole despre ceea ce s-a intamplat in Ocna Mures , Uioara de Jos:

http://www.adevarul.ro/locale/alba_iulia/FOTOVIDEO-Alba-Durere-Uioara-Jos_0_285571890.html

http://www.adevarul.ro/locale/alba_iulia/Alba-Casa-Uioara-Jos-Proprietara_0_284972133.html

Multumim pentru poze lui Koppandi, Calin Duca, Suciu Cristina, Cristi Bodea, Dragos iar pentru video lui Calin Duca

Citește mai departe