Suntem şi pe:
Clinica Sante

Ocnamureseni

GABRIELA ADELAIDA SZIGETI – Conferenţiar universitar

Publicat

- 1.782 vizualizări

M-am născut la Ocna Mureș pe 18 mai 1952 și primii opt ani i-am petrecut în casa bunicilor, Ana si Nicolae Dobra, din „Bosnia”. Părinţii mei lucraseră împreună la Uzinele „Solvay” (Eugenia Eva, contabilă, iar Gabriel Anastasiu, inginer chimist).

Am început școala în clasa Doamnei Rodeanu, neuitata învăţătoare, după care ne-am mutat la București, unde tatăl meu a devenit col. dr. ing. profesor, la Academia Militara.

Am urmat aici școala generală, am trecut prin liceul  ”Gheorghe Lazăr” și am continuat cu Facultatea de limbi germanice (sectia engleză-franceză), unde profesorii emeriţi Alexandru Mitru, Leon Leviţki și Alexandru Graur mi-au trezit gustul pentru carte. Absolvirea mi-a shimbat perspectiva: am devenit profesor de  limba engleză la un liceu din Ploiești și asistent de limba franceză la Institutul Politehnic din București.

 

Căsătoria cu Florin Szigeti, violonist în „Cuartetul Enesco”, a fost o răscruce. Stabilirea ansamblului în Franţa, la Paris, a schimbat și cursul vieţii mele. Am susţinut un doctorat cu tema „Eugen O’Neill și expresionismul” la Universitatea Sorbonne, Paris III (1985) și am devenit asistentă apoi conferentiară universitară, specializată în engleză juridică, la Universitatea de drept Pantheon-Assas, Paris II. În ultima vreme, am trecut la Faculté Libre de Droit et Gestion, Faco – Paris.

Cei doi copii,  moștenind talentul tatălui, sunt pe cale să își facă un (re)nume în lumea muzicii: Vanessa, cu vioara între Paris și Viena, iar Ralph-Emmanuel, cu viola și dirijat. Şi,  bineînţeles, cei trei Szigeti se întâlnesc în festivaluri de muzică de cameră, iar eu îi însoţesc prin lumea largă, alungind pas după pas, drumul străbătut de când am plecat, dar fară să uit, din Uioara.

Am apreciat mult ideea de a nu se lăsa uitării orașul, prin amintirea în cartea „Biografii din Ocna Mureș” a personalităţilor marcante,  originare sau care au parcurs măcar câţiva ani la școli din  Ocna Mureș. Eu, evident, nu mă înscriu în această categorie decât prin partea a doua, ne-având nici o contribuţie la viaţa culturală uioreană… Asta nu înseamnă că nu mă simt foarte onorată de propunerea de a se include în carte și biografia mea.

                        Gabriela Adelaida Szigeti

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *