Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Hai Soda dragă! – un nou început

Publicat

- 870 vizualizări

Când vorbeşti despre Ocna Mureş invariabil, printre altele, te gândeşti la Băile Sărate Ocna Mureş, Castelul Teleki sau stadionul Soda. Dacă din păcate pentru primele două obiective mare lucru nu se mai poate face, pentru stadionul Soda şi fotbalul din Ocna Mureş tocmai am avut prilejul să ne convingem că nu e nimic pierdut.

Câţiva oameni cu suflet mare au gândit încă de acum un an, la o zi în care să ne reamintim de istoria bogată şi deosebită a fotbalului ocnamureşan, o zi care să fie nu doar o zi de reamintire ci şi startul unui nou început, acela de a duce mai departe faima şi tradiţia unui sport care a adus oraşului Ocna Mureş multă faimă.

Şi iată că această zi plină de istorie a avut loc sub forma unui eveniment intitulat „Meciul generaţiiilor” pe 8 august 2015 chiar pe stadionul SODA din Ocna Mureş. Peste 1500 de oameni s-au adunat să privescă pe un stadion renovat în mare parte un altfel de meci, o rememorare a timpurilor de odinioară. Astfel două echipe formate din foşti jucători la Soda dar şi din tineri jucători ai clubului ocnamureşan s-au „confruntat” într-un meci al secolului cu multe faze deosebite spre deliciul spectatorilor din tribune care nu au uitat să strige „Hai Soda Dragă!”

Meciul a fost comentat de prezentatorul spectacolului, un alt ocnamureşan, jurnalistul şi omul de televiziune Aron Ciprian.

Am putut să îi revedem în acţiune printre alţii pe: Sorin Corpodean, fraţii Ovidiu, Emil şi Traian Maier, Lucăcel, Boţiu , Paul, Lascău, Bichiş, Cristea,Lăcătuş, Vasile Bugnar, Ionuţ Pereat, Roşca… Două echipe mixte formate din vechi şi noi jucători ai Sodei au oferit un meci de zile mari care s-a terminat (cum se putea altfel decât) cu un egal binemeritat (5-5). Arbitrii: Florin Hanca (central), Ştefan Boşoş şi Lucian Maier (tuşieri). Jucătorii au ieşit de pe teren sub ropotul de aplauze din tribune şi însoţiti de noua generaţie de fotbal.

A urmat  trecerea în revistă a realizărilor din prezent a clubului de folbal ocnamureşan: au fost prezentaţi, fiecare în parte, de la jucător la antrenor, echipele de seniori şi juniori după cum urmează: echipa de juniori A1 CS Ocna Mureş, căştigătoarea Campionatului Judeţean 2014-2015 şi locul doi la Beiuş la Turneul Semifinal, echipă antrenată de Radu Coroiu, juniorii C ai CS Ocna Mureş antrenaţi de Vasile Bugnar, Enea Hârceagă şi Marin Divricean şi viitorul lot de seniori ai CS Ocna Mureş care vor juca în sezonul 2015-2016, jucători ce vor fi antrenaţi de Gicu Domşa, Ionuţ Pereat şi Ovidiu Maier.

Evenimentul a continuat cu lansarea cărţii „Legendele fotbalului uiorean” scrisă de domnul profesor Vigh Alexandru Aurel, carte care este o trecerea în revistă a fotbaliştilor reprezentativi pentru oraşul Ocna Mureş. Se aminteşte pentru început de Moldovan Ioachim, jucător din Ocna Mureș care a fost selecționat și care a jucat la Turneul Final al Campionatului Mondial din Franța, 1938, jucător poreclit Mitică sau Mold sau Gheorghe Cacovean selecționat în naționala de juniori a României și apoi ajuns în curtea marelui CCA, debutând la Steaua la 20 de ani,  Alexandru Moldovan, marele dinamovist care a făcut o carieră importantă de antrenor, el avea să ajungă la Dinamo, unde îi are drept colegi pe Dinu, Lucescu, Dumitrache și alții… Sorin Corpodean  fotbalist dar mai ales arbitru celebru mai apoi. Acesta a excelat în domeniul arbitrajului, conducând la centru meciuri foarte importante precum finala unui campionat european under 17.  Ovidiu Maier (Motanul) a debutat  la Soda Ocna Mureș, avea să ajungă să joacă în Divizia A la ASA Tîrgu Mureș, Inter Sibiu, U Cluj, Gloria Bistrița, Rapid București și Apulum Alba Iulia. La Universitatea a fost foarte iubit, a fost un conducător de joc briliant. Nu este uitat  nici Tibi Bălan un alt nume sonor, care a trecut și el prin curtea lui U Cluj la un moment dat și a jucat din 1997 în 2000.

După lansarea cărţii, s-a trecut la imnul „nou nouţ” al echipei Soda Ocna Mureş care nu putea să se numească altfel decât „Hai Soda Dragă!”. Ei bine acest nou imn a fost compus în urma unui concurs de versuri la care au fost îndemnaţi să participe toţi iubitorii de fotbal al oraşului iar odată alese versurile câştigătoare ele au fost transpuse pe linii melodice de către către cei de la Good Day., o trupă de muzică care au foarte mult succes atât în oraş cât şi în ţară. Spectatorii au avut prilejul să asculte pentru prima dată live melodia celor de la Good Day, trupă care a asigurat şi sonorizarea evenimentului dar au şi susţinut un concert pe stadion la sfărşitul evenimentului.

În momentul când s-a cântat imnul „Hai Soda Dragă!” pe teren a avut loc o trecere, un „transfer” a ceea ce înseamnă Soda Ocna Mureş de la cei care au dus faima în lume la cei care, tineri fiind, au în faţă prilejul să ducă mai departe tradiţia şi succesul sportului de pe meleagurile ocnamureşene.

Distracţia a continuat pe stadion, de această dată la tarabele cu mici şi bere unde vechi prieteni s-au regăsit după mulţi ani şi s-au depănat multe amintiri,  dar s-a şi discutat despre meciul care tocmai se încheiase aşa cum se făcea odinioară.

Mulţumim domnului Marius Stîncel pentru această iniţiativă, primăriei oraşului şi spectatorilor care au venit în număr mare la stadion. A fost un lucru extraordinar să ne întâlnim după atâţia ani din nou pe teren. Sper ca fotbalul ocnamureşan să renască şi publicul să se bucure din nou de reuşite spectacole sportive” ne-a declarat Ovidiu Maier, fostul mare jucător, acum antrenor.

Mulţumesc celor ce au însemnat, înseamnă sau vor însemna ceva pentru fotbalul din oraş. Pentru mulţi, fotbalul din Ocna Mureş ţine de domeniul istoriei. Eu văd însă această istorie, cu ochii viitorului. Asta a fost şi motivul pentru care m-am implicat în fenomenul sportiv ocnamureşan. A fost suficientă o scânteie şi focul s-a răspândit repede, nu doar în rândul iubitorilor de fotbal ci şi al profesioniştilor din sport, oameni de afaceri din oraş dar şi al autorităţilor locale. Ne-am propus să construim echipe de tineri, pepiniere a unor echipe mai mari şi de ce nu, rampe de lansare într-o carieră sportivă de succes; succes ce îl doresc şi eu jucătorilor şi antrenorilor, iar publicului să se bucure de un spectacol sportiv de calitate. Iar <Hai Soda dragă!> să auzim cât mai des pe buzele tuturor!” a declarat directorul CS Ocna Mureş, domnul Marius Stîncel.

Evenimentul a avut un real succes şi nu putea fi altcumva atunci când ceva este făcut din suflet. Domnul Marius Stîncel căruia îi mulţumim încă odată ne-a mai declarat că nu se opreşte aici, la anul doreşte să organizeze o zi a sportului ocnamureşan, zi în care să fie prezentate publicului toate echipele şi realizările lor fie că vorbim de echipe de fotbal, volei sau handbal.

Citește mai departe