Suntem şi pe:
Clinica Sante

Stiri diverse

Ce va aduce la lumină legalizarea jocurilor de poker on-line?

Publicat

- 1.158 vizualizări

Până la finalul anului trecut, părea că România va rămâne încă pentru mult timp în categoria țărilor „gri” din punct de vedere al reglementării jocurilor on-line. Deși românii pariază atât de mult on-line, încât se estimează că suma totală ajunge la aproape o treime din bugetul sănătății, până anul trecut statul a refuzat cu încăpățânare să-și ia cota de parte din banii care se mișcă în acest circuit, creind prin lipsa inițiativei mii de infractori care au ales să joace poker on-line în ciuda pedepsei cu închisoare prevăzută de lege pentru oricine ia parte la activități de jocuri on-line care nu au licență pentru teritoriul României.

Sursă foto: Alex.Ch

Un grup închis și deficil de estimat

Pentru că pasiunea lor era o activitate pedepsită prin lege, jucătorii de poker on-line din România sunt un grup destul de închis în care nu se intră prea ușor. Este și firesc atunci când recunoașterea talentului înseamnă de la 6 luni închisoare.

Sursă foto: Sonja Pieper

Se estimează că 3% dintre români participă la jocuri online și 3% participă la la jocuri de cărți precum Black Jack și poker, numărul exact însă nu-l știe nimeni. Situația s-a schimbat însă o dată cu legalizarea jocurilor de noroc, și anume cu luna februarie, începând de când pasionații de poker pot recunoaște deschis hobby-ul devenit pentru unii profesie. Tot luna februarie este și luna care dă startul impunerii noilor cote de impozitare cu impunere direct la persoană fizică.

 

Cozi la ghișeele finanțelor publice

Noua lege care a intrat în vigoare la 13 februarie 2015, va aduce la lumină jucătorii de poker online împreună cu veniturile câștigate. Pentru jocurile on-line la distanță, păcănele, lozuri și festivaluri de poker, impozitarea nu se va realiza la sursă, ci direct la persoana fizică.

Sursă foto: PAF

Jucătorii vor fi astfel nevoiți să depună la administrațiile fiscale din teritoriu o declarație cu veniturile realizate din categoriile respective de jocuri de noroc pe fiecare an fiscal, până pe data de 25 mai a anului fiscal următor. Pe baza declarației, statul stabilește apoi valoarea impozitului după următorul algoritm:

  • 1% pentru venituri de până la 14.999 euro inclusiv
  • 16% pentru venituri cuprinse între 15.000 euro și 99.999 euro inclusiv
  • 25% pentru venituri care depășesc 100.000 euro

De cealaltă parte a mesei de joc, firmele care organizează jocurile de noroc sunt obligate să țină evidența persoanelor care au câștigat sume de peste 15.000 de euro. Dacă până acum jucătorii de poker on-line erau recunoscuți pentru anonimitate, începând din 2015 îi vom regăsi probabil în cozile de la administrațiile financiare alături de restul cetățenilor plătitori de taxe și impozite.

Sursă foto: The Cosmopolitan

Un joc de noroc pe drumul spre un sport al minții

Începute deja de ceva timp, eforturile pasionaților de poker de a-l declara sport alături de șah și go, se va accelera o dată cu legalizarea. Interesul manifestat de Federația Română de Poker și personalități naționale ale pokerului precum Dan Murariu, Mihai Manole, Cristian Dragomir și Toni Judet nu se manifestă doar în România.

Video: Cristian Dragomir vs. Rheem

În afara țării, Alex Dreyfus, unul dintre cei mai buni cunoscători ai industriei pokerului on-line, fondator al site-ului online de poker care este în momentul de față lider pe piața franceză la o distanță considerabilă față de PokerStars, a achiziționat în 2012 și 2013  cele mai mari două baze de date ale industriei GPI și HendonMob, cu obiectivul declarat de a transforma GPI în ceea ce este ATP-ul pentru tenis și de a face pașii necesari, pentru a transforma jocul de poker într-un sport recunoscut. Primul pas înseamnă organizarea primei Cupe Mondiale de Poker în 2015 care va reuni cei mai buni 36 de jucători de poker din cele mai bune 9 țări din clasamentul GPI.

Video: Tonu G. – Pokerul este un sport

Promovare la vedere

O dată cu legalizarea jocurilor de poker on-line, site-uri de profil precum PokerStars și Full Tilt Poker care dețin împreună peste 66% din piața de profil la ora actuală, iPoker, Poker Party și alte site-uri din domeniu vor avea liber la promovare directă către piața din România.

Multe dintre ele au deja o variantă în limba română pregătită pentru momentul în care România va ieși de pe lista țărilor nereglementate. Dacă luăm în considerare mișcarea PokerStars și Full Tilt Poker din toamna anului 2014 care au interzis accesul în camerele de joc pentru locuitorii a 30 de țări aflate în aceeași situație cu România, putem spune că legea a venit în momentul proprice și că probabil era așteptată. Așa se explică păstrarea țării noastre pe lista țărilor cu acces permis într-un moment în care legea nu era încă făcută publică.

Veniturile care pot ajunge la bugetul statutului din acest domeniu și deficitul bugetar sunt doi factori care au pus în sfârșit în mișcare mașina guvernamentală schimbând statutul jocurilor on-line către calea cea bună după mulți ani de așteptare.

 

Citește mai departe