Suntem şi pe:
Clinica Sante

Evenimente

Concurs judeţean de colinde: „Naşterea Domnului – Taina mântuirii noastre”

Publicat

- 405 vizualizări

Şcoala Gimnazială "Lucian Blaga" Ocna Mureş în parteneriat cu Primăria oraşului Ocna Mureş, Casa Corpului Didactic Alba, Centrul Educaţional "Sfântul Ciprian " Ocna Mureş, Casa de Cultură "Ion Sângereanu" Ocna Mureş, Protopopiatul Ortodox Român Aiud, vă invită să luaţi parte la concursul judeţean de colinde " Naşterea Domnului – Taina mântuirii noastre", sâmbătă, 14 decembrie 2013, de la ora 16:00 la Casa de Cultură "Ion Sângereanu" din Ocna Mureş.

"În Sfintele Sărbători ale Crăciunului, toate depărtările sunt date la o parte, atat cele istorice, cât și cele geografice, precum și cele cosmice. Acum omenirea tuturor timpurilor și a tuturor locurilor poate avea bucuria de a fi prezentă la Nașterea Domnului. Fiul lui Dumnezeu din ceruri vine și se întrupează și ca Fiu al Omului. De aceea, oamenii pe pământ și îngerii în ceruri slăvesc Nașterea Sa. Din orice continent și țara am fi, pe aripa de gând noi alergăm în Noaptea Sfântă la Betleem și coborâm în peștera în care s-a născut pentru mântuirea noastră, Creatorul nostru al tuturor.

Acum casele oamenilor se umplu de un văzduh ceresc, ca și în Betleemul din Țara Sfântă de acum două mii de ani. Acum copiii tuturor popoarelor aleargă cu o "Veste minunată" pe la ferestre și prin case și fac să răsune, cu glasurile lor argintii, ulițele satelor și ale orașelor, cu colinda: „S-a născut nouă Hristos, Cel cu nume frumos”.

Oriunde pe lume e o așezare creștinească, e una și aceeași vestire de bucurie mare: "Praznic luminos, Strălucind frumos, Azi ne-a răsărit Și ne-a veselit…" Și pentru ca această bucurie să rămână statornică pe pământ, suntem convinşi că acest concurs desfășurat pe trei secțiuni va fi, dincolo de simboluri, motiv de sărbătoare, explozie de lumină şi culoare.

Ca toate însușirile psihice umane, aptitudinile creative se formează, se dezvoltă și se manifestă ca unități structurale și funcţionale relativ distincte pe parcursul dezvoltării omului, prin modelarea unor premise ereditare polivalente de către factorii ambientali. Însușirile și calităţile îl fac pe om capabil de îndeplinirea cu succes a unei forme de activitate utilă. Acestea nu pot fi considerate ca produse ale ereditătii, ci sunt rezultate ale dezvoltării fiecărei persoane și lucrarea Duhului Sfânt în și prin el, astfel, potențialitățile native se transformă în aptitudini reale și eficiente.

Este important să dezvoltăm gustul artistic și literar, să promovăm talentul tuturor elevilor dornici de afirmare, deoarece arta, care este expresia cea mai desăvârşită a sufletului omenesc, ne deosebeşte de restul creației lui Dumnezeu, oferindu-ne unicitate, plăcere şi spirit, libertate şi fantezie, jocul creaţiei fiind singurul joc ce ne aduce mai aproape de Dumnezeu- Creatorul Suprem. Copilăria și adolescența sunt singurele momente ale vieţii în care trăim totul la maximă intensitate în care plângem şi râdem în aceeaşi zi, în care ne supărăm şi iertăm după câteva momente, în care suntem singuri şi totodată cu toată lumea făcând ascultare celei mai mari porunci a Mântuitorului nostru Iisus Hristos „Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul”.

Considerăm că este necesar să realizăm adesea activităţi extraşcolare, educaţionale prin care copiii sunt determinaţi să fie mai apropiaţi, să lege noi prietenii, să colaboreze, să sară în ajutorul celor care au nevoie de ei, să facă schimburi de experienţă, să facă cunoscute produsele prin care îşi exprimă sensibilitatea."

Profesor Mihai Ştefan

Concursul are ca ţintă elevi ai ciclului primar, gimnazial şi liceal iar beneficiari direcţi sunt elevii şi dascălii participanţi la concurs, iar indirect alţi elevi şi dascăli din şcolile participante, părinţi, comunitate.

SECŢIUNILE CONCURSULUI:

  • Concurs de creaţii literare dedicate Naşterii Domnului şi datinilor de Crăciun
  • Concurs de creaţii plastice
  • Transpuneri în scenă a datinilor legate de Crăciun / reprezentări corale ale colindelor legate de Naşterea Domnului

 

Intrarea este liberă

 

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *