Suntem şi pe:
Clinica Sante

Evenimente

Liceul de Chimie Ocna Mureş a sărbătorit 40 de ani de existenţă

Publicat

- 1.039 vizualizări

Liceul de Chimie din Ocna Mureş a îmbrăcat straie de sărbătoare sâmbătă, 21 septembrie 2013, cu ocazia sărbătoririi a 40 de ani de existenţă. Evenimentul a avut loc în sala de sport a liceului şi au răspuns prezent chemării de a sărbători împreună peste 80 de persoane. Cot la cot în sala de sport au stat promoţii din anii ’70, ’80, 90, 2000, 2010 dar şi viitori absolvenţi. Au venit să-şi revadă liceul şi pe foştii profesori oameni din toate colţurile ţării: Baia Mare, Buziaş, Cluj Napoca, Bucureşti, profesori universitari, profesori, ingineri, oameni simpli, toţi rodul acestui liceu.

Manifestarea a început puţin după ora 10 cu un moment de reculegere în memoria cadrelor didactice şi a absolvenţilor care nu mai sunt apoi a urmat o scurtă prezentare a istoriei Liceului de chimie, actualul Liceu tehnologic din Ocna Mureş, prezentare făcută de către doamna profesor Popescu Cornelia, director al liceului. A luat cuvântul apoi primarul oraşului Vinţeler Silviu prezent şi el la această manifestare împreună cu viceprimarul Podariu Pavel ca reprezentanţi ai autorităţilor locale. Mai apoi au luat cuvântul o parte din foştii directori ai acestei unităţi de învăţământ: Vesa Marcel şi Verdeş Radu. Mesajul elevilor acestui liceu a fost citit de către Mădălina Delamarian, elevă în clasa a XII-a.

Au ţinut să mulţumească liceului foşti absolvenţi: Frenţiu Tiberiu (promoţia 1979), conferenţiar universitar la Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Cristea Vasile Mircea (promoţia 1980) conferenţiar universitar şi cercetător la Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca şi Botezan Elena Corina (promoţia 1988). Această sărbătoare a mai cuprins şi lansarea unei cărţi dedicate liceului, carte scrisă de doi profesori: doamna profesoară Rasa Maria şi domnul profesor Vinţeler Ion. Cartea se numeşte „Dascăli de ieri şi de azi, carte de cinstire” şi evocă anii de şcoală, din 1973 şi până în 2013. Prezintă 33 de profesori ai acestui liceu, însă nici elevii nu au fost uitaţi, în carte existând o listă detaliată cu foştii elevi ai acestui liceu. În paginile acestei cărţi mai regăsim şi sfaturi directe sau indirecte pentru profesorii şi elevii din ziua de azi, exemple a ceea ce a însemnat odată Liceul de Chimie Ocna Mureş şi Şcoala profesională care a funcţionat aici şi care a pregătit pe mulţi din cei care au lucrat ulterior în Uzina de Produse Sodice Ocna Mureş şi în alte uzine chimice din ţară.

După prezentarea cărţii de către doamna profesoară Reff Stela, doamna Popescu Cornelia, director al liceului a ţinut să mulţumească şi a invitat la microfon pe domnul Stîncel Marius, fost elev al acestui liceu care s-a implicat de la început în organizarea acestui frumos eveniment. Tot la microfon a fost ulterior invitat domnul Gatea Mircea, un alt absolvent al liceului.

La microfon a luat cuvântul apoi domnul profesor  Vinţeler Ion, fost profesor şi director al Liceului de Chimie, principal organizator al acestui eveniment dar şi autor al cărţii dedicate colegilor şi elevilor lui. El a ţinut să mulţumească celor prezenţi în sală pentru faptul că nu au uitat de unde au plecat şi a evocat momente din perioada când domnia sa a predat la acest liceu.

Un moment emoţionant a fost acela în care doamna profesoară Cristea Maria a mulţumit în nume personal dar şi a multora din generaţiile trecute unei foste profesoare demult pensionată dar care a fost mereu alături de liceu, doamna profesor Iacob Melania, prezentă în sală. Doamna profesor Iacob, ajunsă la o venerabilă vârstă s-a ridicat şi ne-a împărtăşit motto-ul dânsei, un îndemn mai degrabă format din trei cuvinte cu care şi-a călăuzit elevii de-a lungul timpului: Ascultă, Priveşte şi Taci „Ascultă ca să înveţi….Priveşte înainte ca să îţi clădeşti viaţa cum ţi-o doreşti….Taci şi gândeşte ce trebuie să faci pe viitor şi în prezent şi analizează-ţi trecutul„.

Manifestarea s-a încheiat printr-un spectacol de muzică şi dans susţinut de Patricia Mărginean ( muzică uşoară), Corina Ofelia Bindea ( căs. Corpodean ) – absolventă a liceului, promoţia 1986 ( muzică folk ) şi ansamblul “Tradiţii Uiorene” al Casei de Cultură, ansamblu în care activează foşti şi actuali elevi ai liceului.

 După programul artistic cei prezenţi au fost invitaţi să viziteze liceul. Participanţii la acest eveniment au avut prilejul  să-şi revadă vechi colegi cu care au depănat amintiri plăcute împreună.

Sincere felicitari pentru aniversare. Pentru mine a fost una decentă şi foarte bine organizată. M-am simtit excelent. Sincere felicitări cum este întreţinut liceul !. Bravo organizatorilor, actualilor profesori şi elevi.

În această toamnă se va organiza în cursul lunii octombrie, din câte imi amintesc în data de 26 octombrie, Ziua porţilor deschise la Facultatea de Chimie şi Înginerie Chimică. Aşteptăm cu această ocazie un grup numeros de elevi de la liceul dumneavoastră ca să ne viziteze facultatea. Detalii pot fi obţinute de pe pagina de web www.chem.ubbcluj.ro

  Cu stimă,

Frenţiu Tiberiu – Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca

Citește mai departe