Suntem şi pe:

Imaginea zilei

Stiati ca:

Publicat

- 1.746 vizualizări

In poza alaturata se observa  o intercalatie pamantoasa din fosta mina Stefania (numita asa pana in anul 1918, rebotezata mina Regina Maria intre anii 1918-1944 si rebotezata din nou mina 23 August dupa 1944). Intercalatia a fost interpretata de minieri drept a fi o aparitie a Sf.Maria, iar locul s-a

transformat in loc de inchinare si rugaciune a minierilor.

In general sarea din masivul de la Ocna Mures continea frecvente intercalatii pamantoase (steril). Acesta a fost si motivul abandonarii majoritatii sondelor care exploatau sarea in solutie. Pur si simplu n-a fost posibila niciodata, din cauza acestor intercalatii, o exploatare dirijata a cilindrilor de disolutie subterana.
Astfel de intercalatii pamantoase s-au interceptat in toate minele de la Ocna Mures care exploatau sarea pe cale uscata, inclusiv in mina Stefania (mina Regina Maria, mina 23 August). Inainte de anul 1918, deci in vremea administratiei austro-ungare, intr-una din camerele subterane ale acestei mine s-a interceptat acea ciudata intercalatie sterila de pamant, care aduce oarecum cu chipul Sf.Maria. Lucrarile de inaintare in acel abataj au fost sistate, iar acel loc s-a transformat intr-un colt de rugaciuni al minierilor, pana la abandonarea definitiva a minei, in primii ani ai comunismului, cand mina a fost inundata.

Informatii puse la dispozitie prin amabilitatea domnului Chinta Radu geolog la Salina Ocna Mures intre anii 1965-1977.

Citește mai departe