Suntem şi pe:
Clinica Sante

Ocnamureseni

Mihail Hărdău

Publicat

- 1.291 vizualizări

Mihail HărdăuS-a născut la 15.12.1947 în Ocna Mureş, pe str. Ilie Pilntilie (în prezent „Lacului”) într-o familie cu nouă copii, având tatăl muncitor la Salina. La vârsta de 14 ani a rămas orfan de tată. A început şcoala în sediul de pe actuala str. N. Iorga dar liceul l-a continuat şi terminat la noua clădire, actualul „Petru Maior”.  Are amintiri frumoase cu profesorii din şcoală. Despre acei ani povesteşte:

Fiind cu o situaţie materială dificilă mama a decis să mă retrag de la liceu şi să mă înscriu la şcoala profesională, “peste Mureş”. Am întocmit dosarul, cu care m-am prezentat la o comisie.  Şeful acesteia, profesorul meu Vasile Mirion, parcă văd şi acum,  mă priveşte, se uită formal în dosar, şi-mi spune: –…Mă Mihăiţă, dosarul tău nu-i bun, să vină mumă-ta aci! …A ajuns mama, apoi s-a întors acasă plângând şi mi-a spus că dl Mirion a refuzat transferul şi a afirmat că mi-e scris să fiu domn!

În clasa a IX-a ne-am mutat în şcoala nouă, în Bosnia, actualul liceu, care era încă în şantier… Am folosit un scripete de şantier şi m-am ridicat singur pe peretele exterior până la ultimul nivel, unde am dat nas în nas cu domnul Rizea, directorul adjunct, aflat la ore. Acesta s-a înnegrit de frică, m-a rugat să cobor încet … Deşi eu eram la educaţie fizică… au urmat: trei zile eliminare, 9 la purtare.

De câte ori trec prin Bosnia, pe lângă şcoala mea, am o bucurie lăuntrică pe care nu mi-o poate lua nimeni. Într-un mediu în parte ostil, înconjurat de colegi de o mare diversitate, am avut în liceu profesori de mare valoare, umană în primul rând. Am avut noroc; a fost o şansă creionată de un profesor Vasile Mirion şi  profesoarele Ana Poienaru (dirigintă) şi Elena Morar.

Şi-a continuat studiile la Facultatea de Mecanică a Institutul Politehnic din Cluj între anii 1967-1972, absolvind ca şef de promoţie şi devenind un foarte bun inginer mecanic. A fost repartizat în serviciu la I.M.A.I.A Sibiu. Aici devine şef de birou tehnic şi rămâne până în anul 1978.

Se reîntoarce ca şi asistent la Institutul Politehnic din Cluj în 1978. Avansează şef de lucrări în 1982. Urmează în paralel şi pregătirea prin doctorat, obţinând titlul de doctor inginer, în domeniul tehnologiei construcţiei de maşini, în 1990. Efectuează perioade de studiu de 2-7 saptămâni la Univeristăţi din Franţa: Annecy, Toulouse, Poitiers, şi din Germania: Wuppertal.

S-a perfecţionat în metode optice şi numerice de analiză (fotoelasticimetrie, interferometrie) a stărilor de tensiuni şi deformaţii în structuri mecanice de formă complexă.

A obţinut gradul de conferenţiar în 1992, de profesor universitar în anul 1995 şi apoi conducerea de doctorat în domeniul inginerie mecanică, la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. A ocupat funcţia de Şef de Catedră (Rezistenţa Materialelor) în perioada 1994-2011 şi de Director de Departament (Inginerie mecanică) din 2011. A fost membru al Senatului Universitatii între 1996-2012. A predat ca titular al cursurilor: Rezistenţa materialelor, Metode numerice, Metoda elementului finit (curs de master). A fost şi este tot timpul un professor model. În cadrul predării nu a folosit niciodată suport de curs la ore… Iar la examene, nu a acceptat intervenţii pentru diverse „odrasle”…

A depus o intensă activitate publicistică: 13 cărţi şi manuale didactice, 122 articole ştiintifice, 38 de lucrări prezentate la conferinţe interne şi internaţionale. A condus sau a colaborat la 35 contracte de cercetare ştiinţifică şi a obţinut 1 brevet de invenţie.      

Domeniile de cercetare principale abordate de profesorul Mihail Hărdău, în care a obţinut rezultate deosebite, au fost: metode optice şi numerice de analiză a stărilor de tensiuni şi deformaţii în structuri mecanice de formă complexă, îmbunătăţirea metodelor de calcul ale plăcilor tubulare cu ajutorul metodelor moderne de analiză, proiectarea nano/micro mecanismelor flexibile de acţionare şi detecţie. În aceste domenii profesorul Mihail Hărdău a condus două granturi naţionale acordate de CNCSIS (2000-2004, 2005-2008).

Este Membru al Asociaţiei Române de Tensometrie. Între 1990-2008 a fost Redactor al Buletinului Ştiinţific al Universităţii Tehnice din Cluj, sectia Materiale şi Construcţii de maşini.

S-a perfecţionat în domeniul administraţiei publice obţinând certificatele şi diplomele:

– „Arta rezolvării conflictelor în administraţia publică locală”, Sinaia-2001,

– „Formare specializată în administraţie publică”, INA, Bucuresti-2006.

De asemenea, a obţinut distincţia “Execelenţă în Administraţie” , Sinaia 2005.

A ocupat diferite funcţii administrative şi politice:

– Consilier judeţean: 2000-2005 ,

– Prefect al Judeţului Cluj: 2005,

– Ministru al Educaţiei şi Cercetării: între 2006-2007,

– Membru al Senatului României: 15.12.2008-15.12.2012,
– Preşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Parlamentului: din 2008,

Activitatea sa  parlamentară a fost una de excepţie şi anume, a avut: 37 iniţiative legislative, 21 declaraţii politice, 204 luări de cuvânt în plen, 9 întrebări, 4 interpelări.

Pentru meritul de a fi concetăţeanul care a ocupat până la acea dată cea mai importantă funcţie, aceea de Ministru al Educaţiei şi Cercetării, în anul 2007 Primăria Oraşului natal i-a acordat titlul de “Cetăţean de Onoare”.

În anii cât domnul profesor Mihail Hărdău a ocupat această funcţie, ministerul a obţinut şi transmis şcolilor de toate categoriile din ţară cale mai mari fonduri de dotare din istoria sa! Dânsul povesteşte acum:

M-am bucurat că am contribuit efectiv la refacerea liceului meu, pentru mine o realizare de referinţă. Când revin în oraş, trec încet, încet pe strada Lacului, strada copilăriei mele, apoi spre dreapta pe strada Kogălniceanu, revăd liceul, mă simt bine, şi trec mai departe împăcat cu mine insumi.

 
 

                                                                        Prof. Mircea Aurel Ciugudean

Citește mai departe