Articolele zilei
Precizări din partea APA CTTA
În legătură cu problemele ridicate către APA CTTA de articolele postate pe www.ocnamuresonline.ro, societatea respectivă a comunicat următoarele informaţii, cu solicitarea de a fi publicate.
Diferenţele care apar între contorul de apă de la intrarea în bloc şi suma consumurilor pe blocul respectiv rezultă în bună parte datorită diferenţei de clasă de precizie a contoarelor. Astfel, cel de la intrarea în bloc are clasă de precizie C (înregistrează de la un consum minim de 5 l/oră), în timp ce contoarele din apartamente sunt de clasă de precizie A, cel mult B (înregistrează de la un consum minim de 10 l/oră). Aceasta înseamnă că un consum continuu de sub 10 l/oră nu este contorizat de apometrul din apartament, dar cumulate, aceste consumuri mici depăşesc 5 l/oră şi sunt contorizate de apometrul de clasă C de la intrarea în bloc. Un calcul rapid arată că la un bloc cu 20 de apartamente cu pierderi medii de 5l/oră pe apartament (robineţi neetanşi, rezervoare WC cu scurgeri continue în vasul WC sau cu defect la blocarea „plutitorului”, etc) avem 100 l/oră, adică 2,4 mc pe zi, ceea ce înseamnă 72 mc pe 30 de zile. Acest consum este înregistrat de apometrul de clasă C, dar cele de clasă B sau A din apartamente nu îl înregistrează. chiar şi numai 2l/oră consum continuu prin pierderi într-un apartament, la exemplul dat înseamnă 28,8 mc pe lună consum „inexplicabil”.
APA CTTA încasează contravaloarea cantităţii de apă de la intrarea în proprietate, apometrul din locuinţa de la bloc având doar rol de stabilire a raportului de costuri pe tot blocul.
În concluzie, sumele ce sunt cheltuite lunar pentru pierderi interioare se pot economisi printr-o investiţie iniţială pentru punerea la punct a tuturor instalaţiilor interioare. De asemenea verificarea contoarelor de branşament (cele de intrare în proprietatea blocului) se face o dată la 3 ani.
În ceea ce priveşte apa pluvială ea are o relaţie de calcul complexă, cuprinzând diferite aspecte ale construcţiei (tipul de acoperiş, suprafaţa acoperişului, etc). Cantitatea de apă se calculează la nivelul debitelor pluviale aferente perioadei similare anului anterior.
Cantitatea de apă uzată evacuată de utilizatorii casnici se calculează 100% din apa consumată, inclusiv acele pierderi, este precizarea CTTA.
Acolo unde sunt blocuri, în mod normal nu se permite facturarea individuală pe proprietăţi, ci pe asociaţii de locatari sau proprietari. Oricum şi legea prevede obligativitatea existenţei asociaţiilor de locatari sau proprietari pentru administrarea şi gestionarea proprietăţii comune (Legea 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari). Deci trebuie găsită o modalitate de formare a acestor asociaţii, eventual după modelul celor de la blocurile ANL. Aşa se vor rezolva multe dintre problemele cu care se confruntă proprietarii de la blocuri, inclusiv problema consumului de apă.
Calitatea apei în oraşul Ocna Mureş rămâne o problemă pe care APA CTTA şi-o asumă, dar pentru care se fac eforturi spre a fi rezolvată. Orice defecţiune care apare pe reţeaua de distribuţie se resimte în calitatea apei pentru toţi cei afectaţi de intervenţia respectivă, pentru o bună bucată de vreme. Defecţiunile sunt destul de dese şi duc astfel la o calitate relativă a apei în oraş. Acest lucru nu este însă o scuză, CTTA încercând pe cât posibil ca lucrările de întreţinere şi reparare să nu afecteze calitatea apei potabile din oraş.