Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Update foto: Casa de Tip Familial „Sfântul Mucenic Ciprian” din Ocna Mureş

Publicat

- 368 vizualizări

Inalt Preasfinţitul Irineu la slujba de inaugurare

Astăzi a avut loc deschiderea oficială a Casei de Tip Familial „Sfântul Mucenic Ciprian” din Ocna Mureş. Sincer am fost oarecum reticent pentru că am avut de-a lungul timpului de-a face cu aşa numitele case de copii instituţionalizaţi, prin diferite locuri din ţară. Ştiam privirile triste şi înfricoşate ale copiilor din acele unităţi, ştiam cum se aruncă asupra unei bucăţele de mâncare sau de prăjitură şi vedeam in ei toată suferinţa pe care o poate strânge în inimă şi în gând un copil. Ştiam toate aceste lucruri pentru că la un moment dat le-am fost profesor unor astfel de copii abandonaţi şi era extrem de greu să le câştigi încrederea, să le explici şi să le demonstrezi că tu de fapt nu încerci decât să-i ajuţi să treacă mai uşor peste încercările vieţii.

            Ceea ce am văzut astăzi m-a uimit profund. Fiecare copil cu camera sa, cu biroul său, cu patul şi cu dulapul său de haine şi dulapul său de cărţi, cu sală de zi, cu sală de mese şi tot ce înseamnă asta, cu sală de lectură, cu teren de sport… Poate că terenul de sport nu e ceea ce ne-am dori (gazon sintetic sau ceva similar, nocturnă, etc) dar e un loc în care există şi un mic parc de joacă, nu numai terenul în sine.

            Am crezut că doar occidentul ne poate învăţa cum să-i creştem şi să-i educăm pe cei cu care soarta a fost crudă, dar acum cred cu tărie că occidentul are ceva de învăţat de la noi. Aici, într-un orăşel de pe malul Mureşului occidentul poate învăţa ce înseamnă cu adevărat grija faţă de cei mici şi atinşi nemilos de soartă. Aici putem să le arătăm că există şi altceva decât profesionalism în îngrijirea celor năpăstuiţi (profesionalism pe care personalul îl are din plin), există şi dragoste pentru meserie şi pentru cei pe care-i slujeşti. Exprimarea este corectă pentru că cei de acolo îi slujesc pe cei pe care îi au în grijă. Iar toţi cei care au participat la deschidere (Ion Dumitrel, Sorin Bumb, Alexandru Pereş, Marin Aron, Augustin Drăguţ, etc), cu tot respectul pentru ei, sunt doar nişte oameni în slujba unor copii inocenţi şi fără vină pentru soarta lor.

            Unitatea şi încrederea că ceea ce se întamplă aici, la Centrul de Tip Familial „Sfântul Mucenic Ciprian”, este real şi nu doar un vis frumos, au fost date de Inalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba Iulia, care prin slujba religioasă ţinută precum şi prin cuvintele Sale ne-a arătat încă o dată, dacă mai era nevoie, că o comunitate care nu îşi ingrijeşte copiii şi cultura prin educaţie este sortită pieirii.

           Casa inaugurată astăzi ne arată că aceşti copiii reprezintă un viitor cert pentru orăşelul nostru, am văzut că acolo unde există dragoste, iubire, crez pentru ceea ce faci şi îţi doreşti, rezultatele şi mulţumirile sunt infinit mai mari decât orice rezultat al unei lupte politice sau economice. Pentru toţi cei care într-un fel sau altul se află alături de acest Centru respectul este cel ce trebuie să ne caracterizeze, pentru toţi cei ce muncesc aici un prea puţin dar sincer şi curat „Mulţumesc”.

            Am crezut că acest Centru se ocupă doar de copii. Am aflat insă câteva amănunte interesante şi deopotrivă împovărătoare despre ceea ce înseamnă activitatea de aici. Şapte copii sunt în regim permanent, 25 de copii în regim afterschool. Săptămâna viitoare vor mai veni încă 7 copii în regim permanent. Copiii au vârste cuprinse între 3 şi 15 ani. Dar ceea ce e cu adevărat uimitor este că aceşti OAMENI mai găsesc puterea ca zilnic să ajute 32 de bătrâni cu masa pe care o duc la domiciliu. Zilnic… Pentru cei care doresc sa ajute intr-un fel: telefon de contact 0258-870.398

            Numele celui care a reuşit după nouă ani să facă ceea ce vedem noi astăzi şi să unească acei OAMENI care deservesc această Casă este CIPRIAN ORGA (acest proiect a început în 2003). Şi sunt convins că merită mai mult decât numele scris cu majuscule aici pe site.

            Respect DOMNULE CIPRIAN.

 

Citește mai departe