Suntem şi pe:
Clinica Sante

Sa ne cunoastem orasul

Sinagoga din Ocna Mureș

Publicat

- 2.816 vizualizări

Fosta sinagoga de pe strada Closca din Ocna Mures.

     Până la cel de-al doilea război mondial, obștea evreiască din Romania număra 850 000 de suflete. Cumplitul martiriu al evreilor între anii 1940-1944, deportările din Transnistria, în perioada antonesciană, cele din Ardealul de Nord, în timpul ocupației vremelnice de către regimul horthyst, pogromurile de la București, Iași, Dorohoi au făcut ca, după terminarea războiului, pe teritoriul României, de după ’45, să rămână circa 400 000 de evrei. Dintre aceștia, 97% au făcut Alia, comunitatea numărând azi circa 12 000 de evrei. Au rămas însă, sute de comunități fără nici un evreu.

     Este și cazul comunității evreiești din Ocna Mureș care a rămas fără nici un membru încă din anii ’90. Ultimii evrei din oraş fie au plecat spre exemplu în Israel, fie au murit. Până în anii ’40 în Ocna Mureş existau peste 1.000 de evrei. Însă nici ei nu au scăpat de de lagăre, de pogromuri. Cu tristeţe numele oraşului Ocna Mureş poate fi găsit în multe documente legate de deportarea evreilor spre locuri de unde nu aveau să se mai întoarcă niciodată. Sunt documente chiar pe internet care redau rapoarte şi statistici despre numărul evreilor urcaţi în trenuri din zona Ocna Mureş-Aiud. Consider că nu are rost să intrăm în detalii, sunt niște cifre care reprezintă tot atâtea suflete și rezultatul îl cunoaștem. 

     Ocna Mureș mai păstrează puține repere care să amintească faptul că acolo au trăit și mulți evrei. E vorba despre un cimitir evreiesc și câteva case evreiești care mai există încă. Și până nu demult o biserică evreiască, o sinagogă pe strada Cloșca, dărâmată prin anii ‘ 80. De aproximativ doi ani caut o astfel de poză cu sinagoga, ca măcar aşa să ne amintim şi de ei… şi poza a apărut din senin mulţumită unei doamne.

Foto: arhiva personală Bădulescu Daniela

Citește mai departe