Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Informaţii despre întâlnirea dintre administraţia locală şi ambasadorul României în Suedia

Publicat

- 546 vizualizări

Excelenta Sa Doamna Raduta Matache, Ambasador al Romaniei in regatul Suediei si primarul orasului Ocna Mures, domnul Vintere Silviu

            Aşa cum anunţam cu câteva zile în urmă, Sâmbătă 1 septembrie 2012, a sosit în oraşul nostru o delegaţie compusă din Excelenta Sa Doamna Răduţa Matache, Ambasador al României în Regatul Suediei, Dr. Olivia Costea, Consul Onorific al României în Regatul Suediei, Domnul Constantin Matache, Ministru consilier al Ambasadei României de la Stockholm, Domnul Zoltan Schapira – Consilier artistic al Asociaţiei „Cultură Fără Frontiere”, Domnul Anghel Bogdan – secretar al Consulatului Onorific.

            Alături de aceştia au mai fost prezenţi la întâlnirea ce a avut loc la Casa de Cultură a oraşului nostru domnul Adrian Cucui, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Alba şi domnul Sorin Bumb, administratorul public al judeţului Alba.

            Din partea autorităţilor locale au fost prezenţi primarul oraşului, domnul Silviu Vinţeler, viceprimarul Pavel Gligor Podariu, majoritatea consilierilor locali. Scopul acestei întâlniri a fost iniţierea unei colaborări între judeţul Alba, respectiv oraşul Ocna-Mureş şi regiunea Blekinge, respectiv oraşul Sölvesborg.

            După discursurile introductive extrem de scurte ale doamnei ambasador, ale persoanelor care au însoţit-o în vizita sa în Ocna Mureş şi a oficialităţilor judeţene şi locale, au urmat discuţii libere despre posibilităţi concrete de colaborare între cele două regiuni şi oraşe.

            Au fost scoase în evidenţă posibilităţile de schimburi culturale între Suedia şi Judeţul Alba, prin diferite activităţi specifice: festivaluri care să promoveze valorile locale, expoziţii de carte şi artă, promovarea brandurilor regionale prin acţiuni de prezentare şi popularizare.

            Un alt subiect a fost posibilitatea unei colaborări în plan social, de această dată cu aplicaţie specifică pe oraşul Ocna Mureş. S-a discutat posibilitatea de colaborare pe problemele pensionarilor, a celor defavorizaţi, a şomerilor şi a persoanelor cu venit mic, autorităţile locale urmând a prezenta separat, fiecare dintre aceste situaţii pentru găsirea unor soluţii axate în principal pe exemplul sistemului de asigurări sociale pe care îl are Suedia.

            Situaţia economică a zonei, a oraşului Ocna Mureş, după dispariţia UPSOM, şi a Băilor Sărate a fost un subiect intens dezbătut, crearea de noi locuri de muncă fiind evident prioritate a administraţiei locale. S-au prezentat căile prin care se urmăreşte acest lucru, investiţiile necesare care sunt deja în derulare sau urmează a fi pornite cât de curând. Evident că UPSOM, ca entitate economică aşa cum a existat ea până la închidere, nu va mai putea funcţiona niciodată, oricât ne-am dori acest lucru. În această situaţie singura soluţie viabilă este atragerea de agenţi economici mai mici şi cu activităţi în domenii diferite, pentru a evita reprezentarea economică monoindustrială a oraşului aşa cum a fost ea până acum.

            Cunoaşterea de către administraţia locală a calităţii si cantităţii forţei de muncă disponibile sau care poate fi atrasă în zonă este o necesitate atunci când se doreşte atragerea de investitori. Industria uşoară, prelucrarea metalelor, extragerea sării sunt unele din domeniile de interes pentru dezvoltatorii ce doresc să se extindă în zonă.

            Tot în cadrul discuţiilor despre situaţia economică şi modalităţi de redresare, toţi cei prezenţi la discuţii au fost de acord că realizarea unui Complex balnear reprezintă prioritate de grad zero pentru acest oraş. O astfel de investiţie rezolvă extrem de multe probleme ale oraşului: asistenţă socială, asistenţă medicală, locuri de muncă în activitatea directă a complexului dar şi foarte multe locuri de muncă în dezvoltarea pe orizontală a serviciilor turistice şi de alimentaţie publică ce presupun un astfel de obiectiv.

            Ca o concluzie a acestei întâlniri este că administraţia locală va pregăti fiecare subiect discutat în mod detaliat, pentru ca la întâlnirea din Suedia de la sfârşitul lunii septembrie să se poată discuta concret ce posibilităţi de colaborare există, faţă în faţă cu cei interesaţi de a investi sau de a ajuta comunitatea Ocna Mureş. Întâlnirea din Suedia va avea loc cu ocazia deschiderii Consulatului Onorific din Sölvesborg.

            Întâlnirea de ieri s-a încheiat în jurul orei 20.00, când Excelenţa Sa doamna Răduţa Matache, ambasador al României în Regatul Suediei a plecat spre Cluj.

Citește mai departe